Magyar gazdaság

Átalakulnak az uniós hitelprogramok

A szállítói előleget, az elszámolható költségek körét és az utófinanszírozást is érintik az uniós finanszírozású hitelprogramoknál augusztus 8-tól hatályos változások.

Módosult az európai uniós forrásból finanszírozott önálló és kombinált hitelprogramok eljárási rendje, a változások augusztus 8-án, jövő csütörtökön lépnek hatályba. A főbb pontok alapján vállalkozóbarátnak tekinthető intézkedéscsomag érdemben növelheti a magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások mozgásterét a pályázataik me­nedzselésében, a tervezett beru­házásaik, fejlesztéseik megvalósításában.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) a változások érintik a kapacitásbővítést (Ginop-1.2.3), a vállalati innovációt (Ginop-2.1.2), az infokommunikációt (Ginop-3.2.2), az épületenergeti­kát (Ginop-4.1.1), a versenyképesség-növelést (Ginop-8.3.1) és a technológiai korszerűsítést (Ginop-8.3.5) is. A kkv-szektor tagjainak az a módosítás lehet a legnagyobb segítség, hogy legfeljebb 150 millió forintos hitelösszeggel párosuló eszközbeszerzések esetén a korábbi 50-ről 100 százalékra emelik a szállítói előleg folyósításának mértékét.

Fotó: Shutterstock

Újdonság az is, hogy önálló termékek esetén az úgynevezett szoft költségekre is fel lehet venni előleget: legfeljebb 150 millió forintos kölcsönnél 50 százalékot, afelett pedig 25 százalékot, de maximum 250 millió forintot. Ebben a kategóriában több tucat tétel szerepel az elszámolható költségek között, például a kötelező előzetes tanulmányok, a műszaki dokumentáció, az engedélyeztetés, a műszaki tervek, a kiviteli és tendertervek, a közbeszerzési eljárások, valamint – a teljesség igénye nélkül – a piackutatás, a szakértői tanácsadás, a képzéshez kapcsolódó költségek, de adott esetben még az utazási, a szállás- és rezsiköltségek is.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatok
Kapcsolódó cikkek