Magyar gazdaság

Az ekhós nehezen kap babavárót

Több olyan visszajelzés érkezett a Világgazdasághoz, amely szerint az ekhós adózási forma fennakad a pénzintézeteknél hitelbírálatkor.

Több banknál sem fogadják el jövedelemként az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint adózott munkabért

– derül ki a Világgazdaság körképéből.

Lapunk az állami kezességvállalással futó, legfeljebb tízmillió forintos babaváró kölcsön kapcsán kérdezte meg az érintett tizenegy bankot, hogy milyen szabályozást alkalmaznak az ekhós bérekre. Előzőleg ugyanis több olyan visszajelzés érkezett szerkesztőségünkbe, amely szerint ez a közteherviselési forma fennakad a pénzintézeteknél hitelbírálatkor, sőt, eleve kizáró ok lehet a babaváró kölcsön igényléséhez.

Fotó: Shutterstock

Információink szerint mások mellett a Budapest Bank is ilyen:

az ekhós munkabér a saját bank által alkalmazott szabályozás szerint nem minősül jövedelemnek, az így adózó személy anyagi helyzetét nem is vizsgálják, hanem automatikusan figyelmen kívül hagyják.

Ennek az az oka, hogy az így szerzett bevételt a pénzintézet kockázatosnak minősítette, amely ezért nem felel meg a babaváróhoz kapcsolódó, náluk érvényes jövedelmi feltételeknek. Az értesülést a bank a szakértőjük távollétére hivatkozva nem kívánta kommentálni.

Úgy tudjuk, hogy

a Gránit Banknál, a Sberbanknál és az UniCreditnél is hasonló a helyzet,

az utóbbi kettő ezt írásban is megerősítette. Az orosz pénzintézet nem tért ki a miértekre, az olasz hátterű bank igen: tájékoztatásuk szerint a babaváró kölcsön igénylésekor az ő gyakorlatukban elsődlegesen az alkalmazotti jogviszonyból származó rendszeres jövedelem, e mellé az állami családtámogatási rendszerből kiutalt rendszeres bevétel vehető figyelembe.

 

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

ekhó igénylés adózás babaváró bankok
Kapcsolódó cikkek