Magyar gazdaság

Lanyhulóban a sertéshizlalási kedv

Hiába magas az élő sertés felvásárlási ára, a két évvel ezelőtti mélypont közelébe esett a magyarországi állomány mérete – derül ki a statisztikai hivatal adataiból.

Június 1-jén 2,84 millió sertés volt Magyarországon, ami az egy évvel azelőttinél közel húszezerrel, a tavaly decemberinél pedig csaknem 32 ezerrel kevesebb – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett állatállomány-adatokban.

Az afrikai sertéspestis (ASP) miatt Magyarországon nem kellett sertésállományt elpusztítani, de elképzelhető, hogy a betegségtől tartva sokan felhagytak a hizlalással – mondta a Világgazdaságnak Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára. Szerinte befolyásolhatja a sertésszámot a 2014 óta folyó PRRS-mentesítési program is, amelynek keretében le kell cserélni az állományokat. (A PRRS a sertésállományok reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómája.) A program végeztével jobb lesz a magyar sertésállomány minősége és piaci megítélése is – mondta Menczel Lászlóné.

Jövedelmi szempontból viszont éppen ellentétes folyamatnak kellene lejátszódnia, hiszen az élő sertés felvásárlási ára az utóbbi hónapokban jelentősen megemelkedett. Ez az ASP hatása, hiszen a betegségtől sújtott Romániába több mint kétszer annyi élő sertést szállítottak Magyarországról, mint amennyit a tavalyi hasonló időszakban. Szintén emeli a sertés iránti keresletet, és így az árat is, hogy az ASP miatt sertésállományának jelentős részét elpusztítani kénytelen Kína nagy vásárlóként jelent meg a piacon, az oda irányuló hússzállítmányok pedig Európában űrt okoztak.

Eközben az élősertés-import csökkent, ami már előrevetítette a sertésállomány apadását is. Magyarországra ugyanis zömében hizlalásra szánt malacokat hoznak be, ennek visszaesése pedig azt jelenti, hogy az ASP miatt mérséklődött a tenyésztési kedv. Ezt jelzi a kocaállomány visszaesése is, amely arányaiban lényegesen nagyobb ütemű volt a teljes sertésállományénál: a tavaly június 1-jén számolt 178,6 ezres kocaállomány egy évvel később már csak 169,2 ezres volt. Ez pedig alacsonyabb a két évvel ezelőtti 175,6 ezresnél is, amikor pedig az idén júniusinál is kevesebb, 2,81 milliós volt a teljes sertésszám. Bár szakértők szerint az ASP kínai terjedése olyan helyzetet hozott létre a sertéspiacon, hogy a magasabb élősertés-, illetve húsárakra érdemes tartósan berendezkedni, egyelőre úgy tűnik, július közepén elérte a csúcsát az európai élősertés-ár. Ekkor ugyanis az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak többsége az egy héttel korábbihoz viszonyítva 2,3 százalékkal csökkentette az átvételi árat, de a csökkentett árszint is 28 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ez a trend elérte a magyar piacot is: a Magyar Állattenyésztők Szövetségének adatai szerint a július 11-én mért kilónkénti 586,96 forintos átlagos felvásárlási ár 572,77 forintra csökkent.

Tovább folytatódott a szarvasmarha-állomány bővülése. A 893 ezres szám az egy évvel ezelőttihez képest 13 ezres, a tavaly de­cemberihez viszonyítva nyolcezres létszámnövekedést jelent. A sertéstenyésztéshez képest abban is fordított a helyzet, hogy az egyéni gazdálkodók növelték, a gazdasági szervezetek pedig csökkentették állományukat.

A 35,05 millió darabos tyúkállomány a tavaly júniusit 300 ezerrel haladja meg, eközben a tojóállomány több mint 200 ezerrel lett kevesebb. Némileg csökkent a juhállomány is: 1,116 millió darabra, ami az egy évvel korábbihoz képest 48 ezer darabos visszaesés, decemberrel összehasonlítva viszont hétezres a növekedés.

A hizlalásra szánt és a kocaállomány is visszaesett – az ASP lehűtötte a tényésztési kedvet

Megjelent az új ASP-mentesítési terv

Július végén adta ki az országos főállatorvos az afrikai sertéspestis magyarországi felszámolására vonatkozó mentesítési tervről szóló új határozatát. A dokumentum részletesen tartalmazza az érintett szereplők (például vadászok, állattartók, állatorvosok) teendőit. Az Agrárminisztérium közleménye szerint a tárca célja továbbra is a vadállományt érintő járvány terjedésének megfékezése, valamint a házisertés-állomány megóvása. A határozat egyebek mellett rendelkezik a vadászatról, az elhullott vaddisznók bejelentéséről és szervezett kereséséről, a vaddisznóállomány gyérítéséről, továbbá az állat- és termékforgalmazás szabályairól.

 

Ezek is érdekelhetik