Magyar gazdaság

100 milliárd forint a Vidékfejlesztési Program résztvevőinek

A támogatási program alapján 100 milliárd forintnyi beruházási hitelhez nyújt kamattámogatást az Agrárminisztérium.

Az Agrárminisztérium új kedvező finanszírozási konstrukciókat jelentett be, amelyek a Vidékfejlesztési Program (VP) keretében nyújtott vissza nem térítendő, fejlesztéseket szolgáló támogatások mellett az agrárvállalkozások beruházásainak megvalósítását segítik – áll a hivatal hétfői közleményében.

Az eseményen a miniszter ismertette az újonnan induló, kamattámogatás mellett bevezetésre kerülő agrár beruházási hitelprogramot, amely 100 milliárd forint kihelyezését teszi lehetővé.

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVGHA) ügyvezető igazgatója, Herczegh András bejelentette, hogy a következő 3 évben is elérhető lesz a gazdák számára az európai uniós forrásra épülő COSME garanciaprogram.

Fotó: Agrárminisztérium / Fekete István

Nagy István elmondta,

tavaly óta a Vidékfejlesztési Program beruházásai a megvalósulás szakaszába értek.

Bár az új vidékfejlesztési források feltételei még bizonytalanok, az Európai Unióban jelenleg is komoly viták folynak az új Közös Agrárpolitika 7 éves időszakának költségvetéséről. Ebben az átmeneti időszakban kiemelten fontos a kedvező finanszírozás folyamatos biztosítása, hogy a következő európai uniós fejlesztési források igénybevételéig ne törjön meg a gazdák beruházási és fejlesztési kedve, valamint, hogy ne csökkenjen a beruházások volumene.

A minisztérium elindítja a mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti vállalkozások beruházási hiteleihez kapcsolódó új kamattámogatási programját.

A támogatási program alapján 100 milliárd forintnyi beruházási hitelhez nyújt kamattámogatást a kis- és középvállalkozásnak minősülő és elsődlegesen mezőgazdasági termeléshez kapcsolódó mezőgazdasági termelők, valamint az erdészeti célú beruházást és mezőgazdasági termék feldolgozást megvalósító kis-, közepes és nagyvállalkozások számára.

Az Európai Beruházási Alap (COSME) által újabb 3 évre, vagyis 2022-ig meghosszabbításra került együttműködés révén a fejlesztésekre és más hitelcélokra összesen 125 milliárd forint hitel válik hozzáférhetővé.

Herczegh András ismertette, hogy

mostanáig közel 50 milliárd forint hitelösszeget biztosított COSME viszontgarancia mellett az AVHGA. Az eredményeket értékelve az EIF újabb 3 évre, 2022-ig meghosszabbította a programot.

A COSME viszontgarancia program keretén belül a fiatal gazdákat, induló vállalkozásokat kiemelt célcsoportként kezeljük, és már az első években, de akár közvetlenül az alapításnál felmerülő hitelhez jutási igényeiket is támogatni tudjuk – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Pier Luigi Gilibert, az Európai Beruházási Alap (EIF) ügyvezető igazgatója üzenetében elmondta:

„Az Európai Beruházási Alap örömmel dolgozik együtt az AVHGA-val és a magyar Agrárminisztériummal azon, hogy az agrárium kis- és közepes vállalkozásainak nyújtott támogatás révén új lehetőségek nyíljanak a gazdaság további fejlődésének érdekében. Az EIF által a COSME program keretében biztosított, a mai napon meghosszabbított, és az Európai Bizottság jóvoltából megnövelt viszontgarancia megerősíti a magyarországi agrár KKV-kat azáltal, hogy kedvezőbb kondíciójú hitelekhez juthatnak hozzá, mint amelyek jelenleg is elérhetőek a hitelpiacon.”

Cosme Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány Európai Beruházási Alap Agrárminisztérium
Kapcsolódó cikkek