Magyar gazdaság

Elfeledkeztek a cégek a tanévkezdésről

Drágább lett a béren kívüli juttatás, ez lenullázta a beiskolázási támogatásokat is.

Miközben tavaly a hazai kis- és közepes vállalatok (kkv) nagy hányada nyújtott iskolakezdési támogatást a családos dolgozóinak,

idén szinte teljesen eltűnt a cégek bérszámfejtéséből ez a béren kívüli juttatási forma

– számolt be tapasztalatairól az ICT Európa Holding. Eddig jellemzően a júliusi és augusztusi elszámolásokba került bele az egyszeri tanévkezdési hozzájárulás, idén azonban az adótanácsadó szolgáltató szerint a cégek között alig akad olyan, amely betervezett volna ilyen dotációt a munkavállalóinak. Az elmúlt években a vállalkozások átlagosan 20-40 ezer forintnyi iskolakezdési támogatást nyújtottak a foglalkoztatottaknak gyermekenként.

Vas Renáta, az ICT Európa Holding bérszámfejtési csoportvezetője a változás okaként azt jelölte meg, hogy 2019. január 1-jétől az iskolakezdési támogatás kikerült a kedvezményesen adható juttatások közül.

Mivel ettől az évtől így már a munkabérrel megegyező kulccsal adózik, sokkal drágábban nyújtható

– mutatott rá.

Fotó: Hagymási Bence

A nettó összeget alapul véve tavalyhoz képest idén megduplázódott az iskolakezdési támogatás után fizetendő adók és járulékok mértéke:

ez most 78,95 százalék, míg 2018-ig ugyanez 40,71 százalék volt.

Amíg a kedvezményes helyzet fennállt, az iskolakezdési támogatás 1,18-szorosa után 19,5 százalék egészségügyi hozzájárulást (eho) és 15 százalék személyi jövedelemadót (szja) kellett fizetni. Jelenleg viszont a jövedelmeket érintően 17,5 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho), 15 százalékos szja-t, 7 százalékos ehót, 10 százalékos nyugdíjbiztosítási járulékot, 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást és 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot számolnak fel.

Az ICT Európa Holding arra hívta fel a cégek figyelmét, van megoldás arra – ha szerényebb keretek között is –, hogy segítsék a beiskolázáskor az alkalmazottaikat. A januártól érvényes jogszabály ugyanis lehetővé teszi, hogy a munkaadók évente egyszer a 10 százalékáig – aktuálisan 14 900 forintig – csekély értékű ajándék címén utalványt adjanak a foglalkoztatottaknak.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

ICT Európa Holding Vas Renáta tanévkezdés iskolakezdési támogatás
Kapcsolódó cikkek