Magyar gazdaság

Még nem kezdődik el a fiúk HPV-oltása

Eddig nem kérték a szükséges oltó­anyag leszállítását, a serdülő fiúknál jövő októberben startolhat el a program.

Jelen állás szerint biztos, hogy nem kezdődik el idén ősszel a hetedikes fiúknál a humán papilloma vírus (HPV) elleni oltás beadása, jóllehet ehhez a vakcinatenderben elegendő oltóanyag áll rendelkezésre. A lányos szülők még szeptember 12-ig dönthetnek arról, hogy kérik-e gyermekük számára az HPV elleni ingyenes injekciót. A vonatkozó közbeszerzési eljárás szerint az MSD Pharma Hungary 3,4 milliárd forintért 120 ezer vakcinát, valamint 2020 márciusáig opcionálisan további 160 ezer adagot biztosít a tizenkét évesek HVP elleni oltásához. A cég a Világgazdaság érdeklődésére kiemelte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2017-es vakcinatenderében a szerződés alapján a kiírónak lehetősége van az alapmennyiségen túl opcionális mennyiség lehívására. Az utóbbi, vagyis a fennmaradó vakcinamennyiség igénybevételéről szóló bejelentés legkésőbbi időpontja 2020. március 31., de a volumen ezt követően is felhasználható.

Mivel azonban eddig az egészségügyi kormányzat nem jelezte az MSD Pharma Hungarynak, hogy kéri a fiúk oltásához szükséges vakcina szolgáltatását, ezért biztosra vehető, hogy a fiúk HPV-oltása az idén ősszel nem kezdődik el. A gyártási és adminisztrációs feltételek teljesüléséhez ugyanis szűkös a hátralévő idő. A programnak egy esetleges év közbeni startolása pedig azért problémás, mert felborítaná a szokott oltási rendet. Vagyis a fiúk esetében a legkorábbi időpont az oltóanyag beadására 2020 októbere lehet. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanakkor még mindig vizsgálja, hogy a hetedik osztályos fiúk korosztályában mikortól lehet a HPV-oltást bevezetni. Mint arról lapunk is beszámolt, januárban az egészségügyért felelős államtitkár ismertette a kormánynak azt a tervét, amely szerint a jövőben az iskolai védőoltási program keretében a fiúkra is vonatkozna a HPV-oltás. Ennek pontos időpontja nem ismert.

Magyarországon a 2014–2015-ös tanévben kezdődött meg a serdülő lányok HPV elleni önkéntes védőoltásának akciója. Erre a célra eddig 6 milliárd forintot költött az állam, 2014 óta több mint 170 ezer hetedik osztályos lány kapta meg a szérumot. Az augusztusi adatok szerint idén már csaknem 37 ezer lányt oltottak be. A vírus évente az összes daganatos megbetegedés több mint 6 százalékának kialakulásáért felelős. Magyarországon a méhnyakrák vezető halálok, ez a mellrák utáni második leggyakoribb nemi szervi daganat. Évente 1200-1300 nőnél diagnosztizálnak rosszindulatú elváltozást, amely csaknem 500 esetben halálos kimenetelű. Ugyanakkor még mindig sok szülő dönt úgy, hogy nem kéri leánygyermekének az ingyenes vakcinát. A 2018–2019-es tanévben 8710 szülő küldött vissza elutasító nyilatkozatot. Az viszont jó hír, hogy a tendencia javuló pályát ír le: egy évvel korábban még tízezer szülő mondott nemet a HPV elleni vakcinára.

A Szondaphone által készített reprezentatív kutatás szerint a magyar anyák és apák több mint fele (55 százalék) nincs tisztában a HPV okozta fertőzés gyakori előfordulásával, pedig a szexuális életet élő nők és férfiak 80 százaléka átesik ezen élete során. Az érintettek többsége nem is tudja, hogy hordozza a vírust, holott 10 százalékuknál tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt akár rosszindulatú daganattá is fajulhat. „A HPV bizonyos típusai ellen vakcinával, a fertőzés következtében kialakult betegségek ellen pedig rendszeres szűrővizsgálattal lehet védekezni” – hívta fel a figyelmet Pátri László, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke.

Emberi Erőforrások Minisztériuma vakcinatender MSD Pharma oltás HPV fiúk
Ezek is érdekelhetik