Magyar gazdaság

A cégeké a legtöbb támogatás

Az Európai Unió eddigi legnagyobb kutatás-fejlesztési és innovációs programján, a közvetlen brüsszeli támogatással működő Horizont 2020-on keresztül 1076 magyarországi pályázatnak 276 millió eurót, azaz mintegy 90 milliárd forintot ítéltek meg – derült ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által a Világgazdaság érdeklődésére közölt adatokból.

Az úgynevezett kiválótudomány-pilléren belül az Európai Kutatási Tanács (ERC) területén a legeredményesebbek a magyar résztvevők, a hazai ERC-pályázatoknak 58,6 millió eurót szavaztak meg. Az ipari vezető szerep pillérénél magyar szempontból az információs és kommunikációs technológia (26,9 millió euró) a zászlóshajó, a társadalmi kihívásoknál pedig az élelmezésbiztonság, a fenntartható mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás kategóriája (22,5 millió euró).

Intézménytípus szerinti megoszlásban 90 millió eurót hoztak haza a Horizont 2020-ból a vállalatok, 76,7-et a kutatóintézetek, 73,1 milliót a felső- és középfokú oktatási intézmények, 13,4-et a köztestületek, a fennmaradó 22,4 millió euró­nak pedig egyéb kedvezményezettjei vannak. Az elnyert brüsszeli források szempontjából az oktatási intézmények közül a Közép-európai Egyetem a legeredményesebb 23 millió euróval, a kutatóintézetek mezőnyében pedig a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet az éllovas 16,4 millió eurós támogatással.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A nonprofit szervezetek között a HCEMM Nonprofit Kft. vezeti a Horizont 2020 kifizetési listáját 12,5 millió euróval. A társaság a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Bioló­giai Kutatóközpontja, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem közös, molekuláris biológiai kutatásokra létrehozott vállalkozása.

 

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatják

Horizont 2020 kifizetések Magyarország pályázatok
Kapcsolódó cikkek