Magyar gazdaság

Csaknem kétmillió tonna étel megy a kukába

Nem hoztak áttörést az elmúlt évek törekvései az élelmiszer-pazarlás hazai visszaszorítására, ráadásul a szemetesben landoló 1,8 millió tonnányi terméknek csak a huszada menthető. A helyzet globálisan sem kedvezőbb, a megtermelt élelmiszerek harmadából lesz hulladék.

A Magyarországon keletkező élelmiszer-felesleg mennyisége az elmúlt három évben nem csökkent,

továbbra is évi 1,8 millió tonnát tesz ki.

Ebből a menthető élelmiszerek mennyisége 80-100 ezer tonnára tehető – nyilatkozta a Világgazdaságnak Sczígel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatokért felelős igazgatója. A szervezet 14 éve gyűjti be gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól a feleslegessé vált termékeket, ez idő alatt több mint 62 ezer tonnányi élelmiszert osztottak szét az országban, a szállítmányok értéke meghaladta a 32 milliárd forintot. Az egyesület mintegy hetven gyártócéggel és öt áruházlánccal áll kapcsolatban, köztük a Tescóval és az Auchannal, ahol naponta zajlik az élelmiszermentés: nagy mennyiségben ajánlanak fel pékárukat, zöldséget és gyümölcsöt.

Fotó: Shutterstock

Elkötelezettek vagyunk az ENSZ fenntartható fejlődési céljai mellett, megteszünk mindent azért, hogy 2030-ra az egy főre jutó globális élelmiszer-pazarlás a felére csökkenjen – közölte lapunkkal a Tesco-Global Áruházak Zrt. Élelmiszer-hulladék-jelentésükből az látszik, hogy

a hipermarket Magyarországon két év alatt 43 százalékkal, világviszonylatban pedig 47 százalékkal csökkentette saját élelmiszer-hulladékának mennyiségét.

A fenntarthatóság kiemelt jelentőségű az Auchan mindennapi működésében is, a vállalat és az Élelmiszerbank 2014 óta tartó közös munkájának célja, hogy a megmaradó élelmiszerek olyan karitatív szervezetekhez kerüljenek, amelyek nélkülözők étkezését támogatják. Az áruházlánc évente mintegy 520 tonna élelmiszert ajánl fel a rászorulóknak.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

pazarlás szemét élelmiszer
Kapcsolódó cikkek