Magyar gazdaság

Nagyobb figyelmet fordítana az EP a klímavédelemre

Emellett növelnék az Erasmus+ program büdzséjét, valamint bővítenék a finanszírozást a digitalizáció, a migráció kezelése és a külpolitika céljára is.

Egyebek mellett a klímavédelemre, a kohéziós politikára, illetve a kis- és középvállalkozások támogatására fordítható összegeket is növelné az jövő évi költségvetésében szerdán elfogadott határozata értelmében az Európai Parlament (EP).

A strasbourgi plenáris ülésen megszavazott álláspont értelmében kétmilliárd euróval emelnék az Európai Bizottság eredeti javaslatában szereplő forrásokat az éghajlatváltozás elleni fellépésre.

Emellett növelnék az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés és az Erasmus+ program büdzséjét, valamint bővítenék a finanszírozást a digitalizáció, a migráció kezelése és a külpolitika céljára is.

Fotó: AFP/Bent Petersen /Scanpix

Az Európai Unió másik társjogalkotó szerve, a tagállamok kormányait tömörítő tanács később leszögezte, nem tudja elfogadni az EP minden módosító indítványát, így október 29-én háromhetes intézményközi egyeztetési folyamat kezdődik.

Ha november 18-ig nincs megállapodás, akkor újabb költségvetési javaslatot kell beterjeszteni.

költségvetési tervezet klímavédelem Európai Parlament ÉP
Kapcsolódó cikkek