Magyar gazdaság

A svájci óraexport növekedése lassult hongkongi piac visszaesésével

Az Egyesült Államok már a harmadik egymást követő hónapban lett a svájci óragyártók legnagyobb exportpiaca.

Jelentősen lassult Svájc óraexportja októberben éves összevetésben, részben amiatt, hogy csaknem harmadával esett az értékesítése egyik fő piacán, Hongkongban.

A svájci óraipari szövetség honlapján szereplő adatok szerint az októberi kivitel értéke 2 milliárd 25 millió frank volt, 1,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Szeptemberben lényegesen nagyobb, 10,2 százalék volt a növekedés. Októberben a svájci órák legfontosabb exportpiacain vegyesen alakultak az eladások.

Fotó: AFP

A múlt hónapban 29,7 százalékkal, 145 millió frankra csökkent a svájci órakivitel Hongkongba, miközben az Egyesült Államokba 9,5 százalékkal, 227,5 millió frankra emelkedett.

Ezzel az Egyesült Államok már a harmadik egymást követő hónapban volt a svájci óragyártók legnagyobb exportpiaca, ami 2010 óta folyamatosan Hongkong volt.

 • Az októberi óraexport Kínába 17,6 százalékkal 218,4 millió frankra,
 • Japánba 11,3 százalékkal 146,1 millió frankra,
 • Nagy-Britanniába 12,9 százalékkal 145 millió frankra,
 • Franciaországba pedig 24,2 százalékkal 114 millió frankra emelkedett.
 • Erre a hat piacra került a svájci órák több mint a fele, 51,5 százaléka.

  Az első kilenc hónapban Svájc 16 milliárd 671 millió frank értékben adott el órákat külföldön, ami 3,5 százalékos növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest.

  Svájc tavaly 21 milliárd 173 millió frank értékben exportált órákat, ami 6,3 százalékos növekedés a megelőző évhez képest, amikor a bővülés szerényebb, 2,7 százalék volt.

  svájci óra export Hongkong
  Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
  Kapcsolódó cikkek