Magyar gazdaság

Az ipari cégek húzzák a hitelezést

Változatlanul a feldolgozóipari cégek húzzák a vállalati hitelezést Magyarországon: szeptemberben már ez a szektor adta a teljes állomány negyedét. Kiugró mértékben nőtt az energiaszolgáltatók hitelállománya.

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2019 első kilenc hónapjában is a feldolgozóipari vállalatoknak jutott a legnagyobb szerep a nem pénzügyi cégek hitelállományának növekedésében – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból. Miközben a teljes nem pénzügyi vállalati hitelállomány 13,8 százalékkal emelkedett a szeptemberig tartó egy év alatt, a feldolgozóipari cégeknél 24,8 százalékos volt az éves növekedés, 2081,5 milliárdos állomány mellett. Ez azt jelenti, hogy a harmadik negyedév végén a feldolgozóipari cégek már a teljes vállalati kölcsönállomány pontosan egynegyedét adták, szemben a 2018 szeptemberében mért 22,8 százalékkal.

A feldolgozóiparon belül külön érdemes megemlíteni a gépipart, ahol egyetlen év alatt 45,3 százalékkal, 658 milliárd forintra ugrott a kimutatott állomány.

A vállalati hitelpiaci tortából szintén igen nagy szeletet kihasító és járműjavítás ugyanakkor némileg elmaradt az átlagtól, az éves állománynövekedés az MNB adatai szerint 9,5 százalékot tett ki, 1392 milliárdos szeptember végi állomány mellett.

foto: Kallus György

Az ingatlanügyekben érdekelt vállalatoknál szintén az átlagtól elmaradó – de így is igen dinamikus, 11,7 százalékos – volt az éves bővülés, a szeptemberre kimutatott állomány valamivel 1570 milliárd forint felett járt. Ezzel az ingatlanpiacon érdekelt cégek részesedése 19,2-ről 18,9 százalékra csökkent a teljes portfólión belül.

Figyelemre méltó azonban, hogy a villamosenergia-, gáz- és gőzellátásban érdekelt cégek hiteleinek mennyisége majdnem a duplájára ugrott a szeptemberig tartó egy év alatt, megközelítve a 277 milliárd forintot. Jóval az átlag felett, csaknem 35 százalékkal növekedett emellett a pénzügyi, biztosítási vonalon érdekelt vállalkozások hiteleinek mennyisége is.

További részletek a Világgazdaság csütörtöki számában

vállalat ingatlanügy hitelezés hitelállomány ipari cégek
Kapcsolódó cikkek