Magyar gazdaság

Az utolsó pillanatban meglett az egyezség

A hétfő éjszakai határidő előtt sikerült tető alá hozni az Euró­pai Unió jövő évi költségvetését. Kérdés, miként áll össze a büdzsé a Nagy-Britannia kilépése utáni első hétéves ciklusra.

Percekkel a hétfő esti határidő lejárta előtt jelentette be az 2020-as költségvetéséről szóló megegyezést Johan Van Overtveldt, az Európai Parlament költségvetési bizottságának elnöke. A pénteken kezdődött egyeztetéseket egy ízben fel is függesztették. Ha a tárgyalások összeomlottak volna, Brüsszel kénytelen lenne új javaslattal előállni.

A büdzsé a hétéves ciklus utolsó időszaki költségvetése. Csak egy évre szól, mégis nagy a tétje, nem csak azért, mert előreláthatólag ez lesz az utolsó év, amikor Nagy-Britannia még EU-tag.

Az egyeztetésekkel párhuzamosan folytak a tárgyalások a következő ciklus kiadásairól, és ezek is késélen táncolnak: a britek kilépnek, a német gazdaság a szélére került egy kancellárváltás előtt, a felzárkóztatási pénzekre pedig a közép- és a dél-európaiak egyaránt éhesek. Ha jövőre sem egyeznek meg a hétéves, 2021–2027-es időszakra szóló büdzsé keretszámairól, a 2021-es évre a jövő évi költségvetéssel fordulhat rá az unió, és amíg nincs más, minden évben a 2020-ashoz kell visszatérni.

Fotó: AFP

A jövő évi költségvetést még úgy számolták, hogy a britek – akik legkésőbb január 31-én tervezik elhagyni az uniót – még befizetők lesznek. Nemcsak a tagállamok egyetértésére volt szükség, hanem az Európai Bizottságéra és az Európai Parlamentére is.

A tárgyalások utolsó körében négymilliárd eurón folyt a vita: a tagok mintegy 167 milliárd eurót, a parlament 171 milliárdot költött volna. Végül nagyjából félúton, 168,7 milliárd eurós kötelezettségvállalásban egyeztek meg. Ebből 153,6 milliárdot kell jövőre elkölteni.

Az egyik legnagyobb fejezetre, a gazdasági, társadalmi és területi kohézióra költhető összeg a 2019-es kötelezettségnél 2,5 százalékkal több, 58,6 milliárd euró lehet. A teljes büdzsé 21 százalékát fordítanák a klímaváltozás elleni programokra, és 1,2 milliárd eurót különítettek el a Galileo műholdas navigációs rendszerre, hogy a jövő év végére 1,2 milliárd embert szolgálhasson ki.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatják

Brexit német recesszió költségvetés
Kapcsolódó cikkek