Magyar gazdaság

Rekordév küszöbén a nemzeti lottótársaság

Tízszázalékos növekedéssel várhatóan 530 milliárd forint feletti árbevételt ér el az idén a Szerencsejáték Zrt., az adózott eredmény pedig átlépheti a 25 milliárdot – mondta a Világgazdaságnak Czepek Gábor, a társaság vezérigazgatója. Kiemelte, hogy hatékonyabb az értékesítés, amióta egy irányítás alá vonták a földi és a digitális hálózatot.

A társaság tavalyi 491 milliárd forintos árbevétele 21,5 milliárdos profittal párosult, ami 12,5, illetve 15 százalékos éves növekedés. Mekkora lehet az idei bővülés?

Az idei minden bizonnyal a rekordok éve lesz a nemzeti lottótársaságnál. Az eltelt hónapok eredményesebbek, sikeresebbek, mint a tavalyiak, ezt híven tükrözi a negyvenötödik heti, eddig sosem látott mértékű értékesítési árbevétel is, amely elérte a 12 milliárd forintot. A szerencsejáték-árbevétel már most megközelíti a tavalyi teljes évest, így 10 százalékos növekedéssel 530 milliárd forint felett lehet az év végére. Az adózott eredmény elérheti a 25 milliárd forintot. Ezzel együtt a szerencsejátékot terhelő speciális adók mértéke is feljebb kúszik, az előző évi 64 milliárd után 68 milliárd forint megfizetése várható a tulajdonos részére.

Tavaly decemberben nevezték ki a cég élére. Milyen célokkal vette át az irányítást?

Az elmúlt időszakban a hosszú távú működésünk alapjait raktuk le. A tulajdonosi jogokat gyakorló nemzeti kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter világos és követhető célokat határozott meg. Üzleti stratégiánkat az aktuális gazdasági trendekhez kellett igazítanunk, a gazdasági válságban követett óvatos üzleti tervezést a kedvező piaci környezetben a reális kockázatvállalást is tűrő működési modell válthatja fel. Stratégiánk a 2030-ig terjedő időszakra vonatkozik, fontos feladat, hogy a szerencsejáték-piacban rejlő eredményességi lehetőségeket kiaknázzuk.

Melyek a 2030-ig vezető út első lépései?

Miután döntési fórumok elé terjesztettük a vállalati stratégiánkat, ki kellett alakítani a feladatot elvégezni képes szervezeti struktúrát. Az idei várható eredmények mögött több olyan döntés áll, amely jelentős változást eredményezett a cég működésében. Júniusban új szervezettel kezdtük meg a működésünket egy új felső vezetői csapat szakmai irányításával, amely sikeresen készítheti fel a nemzeti lottótársaságot a következő évek üzleti kihívásaira. Hatékonyabb és versenyképesebb értékesítésszervezési modellre tértünk át, egy irányítás alá vonva a földi és a digitális hálózatot. Részben beértek, illetve beindultak azok a fejlesztéseink, amelyek a következő években alapvetően alakíthatják át a játékosélményt, többek között sikeresen felvéve a versenyt az illegális globális online sportfogadási szereplőkkel.

Tavaly a lottójátékok kategóriája stagnált, a sportfogadás szárnyalt, és a kaparós sorsjegyek iránti kereslet is nőtt. Az idén hogyan változtak ezek a trendek?

Az idén az összes játékkategória árbevétele túlteljesíti a tavalyit. Folytatódott a sorsjegyforgalom ütemes menetelése, ez a csaknem húszfajta terméknek köszönhető, közöttük számos újdonságnak. A sportfogadásban is kiugróan eredményes időszakot tudhat maga mögött a vállalat, mert a termékcsoport úgy tudott bővülni, hogy nem szerepelt a naptárban sportfogadási szempontból – különösen a labdarúgás terén – egyetlen kiemelkedő világesemény sem. Növeltük a szolgáltatás színvonalát, bővítettük az élő fogadási lehetőségeket, miközben a magyar vonatkozású események egyre nagyobb teret nyertek. A legrégebbi termékcsaládnak számító sorsolásos játékok értékesítése a tavalyinál 8 százalékkal nagyobb árbevételt hozott, ebben jelentős szerepet játszott az ötös és a hatos lottó, illetve az Eurojackpot főnyereményének extrém halmozódása. E folyamatok azt mutatják, hogy a magyarországi piacon – az európai trendekkel ellentétben, amelyek a sorsolásos játékok stagnálását, hanyatlását jelzik – minden játékszegmensben van további fejlődési lehetőség, amit a 2020-as üzleti évben is ki kívánunk használni.

Hogyan alakul a hagyományos lottózók szá­ma? Okozhat érdemi csökkenést a digitalizáció térnyerése?

Egy modern vállalat életében kulcsérték a tudás és az adatvagyon, a hálózatunk mindkettőt megjeleníti. Az ország egyik legkiterjedtebb hálózatával rendelkezünk: 4500 értékesítőhelyen érhető el a teljes játékkínálat, csak sorsjegyeladási helyekkel további 3100 helyszínen találkozhatunk, így összesen 7600 értékesítési ponton szolgáljuk ki játékosainkat az ország szinte minden szegletében. Saját, vállalati tulajdonú 281 lottózónkban a teljes kínálat elérhető, ez

európai szinten is az egyik legjelentősebb méretű saját tulajdonú hálózat. A játék alapvetően közösségi élmény, amely ugyan az online térben is megélhető, mégis a fizikai jelenlétben teljesedik ki. Ebből arra következtetünk, hogy a kiskereskedelmi hálózatokra jellemző rohamos digitális értékesítési fejlődés a mi szegmensünkben lassabban megy végbe. A földi típusú hálózati értékesítést tehát a játékélményre koncentrálva kívánjuk továbbfejleszteni, és úgy kalkulálunk, hogy ez még hosszú ideig jelentős értékesítési csatorna marad. A korábban egyeduralkodó hagyományos lottózóbeli értékesítés mellett azonban folytatódik az online, interaktív csatorna tendenciózus növekedése. Az előzetes adatok szerint a digitális értékesítés részaránya a teljes árbevételből az év végére elérheti a 16 százalékot, és további ütemes emelkedéssel számolunk.

A társaság ismét aktívan foglalkozik lóversenyfogadással. Ezen a téren milyenek a bevételi tervek?

A lóversenyzés mint polgári életforma fennmaradásáért sokat tesznek a lovassportokban dolgozó szakemberek, azon dolgoznak, hogy a rendszerváltás előtti korszak lovassportokon ejtett sebeit begyógyítsák. Ez azonban társadalmi és kulturális megközelítést igényel, ezért egy ágazatfejlesztési program csak hosszú távon lehet sikeres. A lóversenyzés egyik finanszírozási csatornája a lóversenyfogadásból származó bevétel, e szegmensben vállalatunknak is szerepe van. Megbízott értékesítőként társaságunk a hálózatában már több éve forgalmazza a Kincsem+ TUTI lóversenyjátékot, de az idén újabb fokozatra kapcsoltunk. Kiemelt figyelmet fordítottunk a kereskedelmi és marketingaktivitások szervezésére, és a hazai lóversenyzés, lóversenyfogadás kultúrájának továbbépítésére játékosaink körében. A termék kereskedelmi forgalma az idén több mint a négy és félszeresére nő, várhatóan csaknem 3 milliárd forint árbevételt produkálva.

Minden nagyvállalatnak sok nehézséget okoz a munkaerőhiány. Milyen munkakörökbe a legnehezebb embert találni?

A magasan képzett munkaerő vonzásában és megtartásában éles versenyben vagyunk a többi hazai nagyvállalattal. Hiszünk abban, hogy a közösségben elvégzett feladat munkaélményt jelent, és ezt az elvet próbáljuk követni személyügyi intézkedéseink során. Arra építünk, hogy a Szerencsejáték Zrt. egy izgalmas iparágban, stabil tudásbázissal, megbízhatóan és kiszámíthatóan működik, és mint munkahelyi közösség, nagy erőt képes felmutatni. A magyar munkavállalók értékelése szerint a mi vállalatunk lett a legvonzóbb munkaadó a szolgáltató szektorban, így az idén cégünk nyerte el a Randstad Employer Brand hazai különdíját. Versenyelőnynek tekintem, hogy nemzeti vállalat vagyunk, és a munkatársaink nem egy magántulajdonos által meghatározott üzleti cél eléréséért dolgoznak, hanem annak tudatában, hogy napi tevékenységükkel a gazdasági eredményeken túl a közösségi célokhoz, a jó ügyekhez, tehát az ország fejlődéséhez is közvetlenebbül hozzájárulhatnak.

A társaság összességében mekkora értékben járul hozzá a közösségi kiadásokhoz?

A nemzeti vállalat tulajdonosa a magyar állam és végső soron a magyar polgárok közössége. Egy ekkora közösség azonban összetettebb célrendszert követel meg a vállalattól, a joggal elvárt gazdasági eredményességen túl a közcélú működés is értékmérő tényező. A Szerencsejáték Zrt. az árbevétele alapján a tizennyolcadik legnagyobb magyarországi vállalkozás, a legnagyobb hazai adófizetők egyike. Adók, díjak, járulékok, illetve formájában a tiszta játékbevétel – amely a szerencsejáték-árbevétel csökkentve a játékosokat megillető nyereményekkel – majdnem kétharmadát visszajuttatja a tulajdonos magyar államnak közcélok finanszírozására. A közösségi kiadásokhoz az idei hozzájárulás várhatóan eléri a 110 milliárd forintot. Ez a magas arány csak a nemzeti tulajdonban lévő szerencsejáték-szervezőket jellemzi. Fontos kiemelni a gazdasági lábnyomunkat is, hiszen jelentősen hozzájárulunk számos magyar tulajdonú kisvállalkozás bevételéhez. Munkalehetőséget teremtünk, amely biztos bevételi forrás több ezer, a játékok értékesítésében közreműködő kereskedelmi partnercégünk számára, és rajtuk keresztül több mint tízezer munkavállalójuknak. Ez az idén az értékesítésben közreműködő hazai partnereknek az év végéig várhatóan több mint húszmilliárd forint rekordszintű értékesítési jutalék kifizetését jelentheti.

A piaci növekedésnél vannak olyan szempontok, amelyeket szem előtt kell tartaniuk felelős játékszervezőként?

A gazdasági eredmények mellett működésünk minden aspektusában, a tervezéstől az értékesítésig arra törekszünk, hogy egészséges játékélményt nyújtsunk. Elemezzük a szerencsejáték-szokásokat, és a negatív tendenciáknak gátat szabunk kommunikációs, preventív, de akár üzleti eszközöket is használva. Erőfeszítéseinket az Európai Lottótársaságok Szövetsége immár negyedszer díjazta kiemelt tanúsítvánnyal.

Ezek is érdekelhetik