Magyar gazdaság

Több adóbevételt hozhat a digitalizáció

Magyarország növekedését 2014 óta 6 ezermilliárd forinttal segítette a digitális gazdaság.

A digitális gazdaság 2023-ra az új technológiák bevezetésével a teljes magyar gazdaság motorjává válhat. Az 5G, a mesterséges intelligencia (MI) vagy a blockchain technológiák révén a digitális gazdaság által termelt bruttó hozzáadott érték (GVA) megduplázódhat.

Ez a bruttó hazai termék (GDP) 4 ezermilliárd forintos emelkedését jelenti, és 1800 milliárd forint adóbevétel-növekedést generál annak a kutatásnak és 2023-ig szóló előrejelzésnek alapján,

amelyet az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a Microsoft készített.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A jelentés rámutat, hogy folyamatosan nő az információs és kommunikációs technológiákat (IKT) összefogó szektor munkahelyteremtő képessége: öt év alatt 7 százalékkal nőtt azon alkalmazottak száma, akik a szektor bővülésének köszönhetően jutottak munkához. A digitalizáció terjedésével az utóbbi években 500-600 ezer új munkahely jött létre Magyarországon, a digitális gazdaság pedig 2014 óta 6 ezermilliárd forintot tett hozzá a gazdaság teljesítményéhez.

A hazai vállalatvezetők 72 százaléka nagyon fontosnak tartja a digitalizációt, a következő öt évben az infokommunikációs technológia a hazai negyedét teheti ki, a digitális gazdaság nagyon erős növekedési tényező Magyarország számára, és ez a gazdaságot válságállóvá is teheti

– mondta Christopher Mattheisen, a Microsoft Magyarország ügyvezetője.

Az említett jelentés szerint technológiai áttörés nélküli pálya esetében az ágazat GVA-súlya 18 százalék körül ingadozik az előrejelzési horizonton. „A kormánynak minden lehetséges módon ösztönöznie és támogatnia kell a digitális ökoszisztéma fejlődését” – mondta a Világgazdaságnak Both Vilmos, az IVSZ elnökségi tagja. Hozzátette: az Innovációs és Technológiai Minisztérium által a kis- és közepes vállalkozásoknak kidogozott stratégia digitális fejlesztésekkel foglalkozó fejezetét csak gyors és következetes kormányzati lépésekkel lehet megvalósítani.

 

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

digitális gazdaság IVSZ
Kapcsolódó cikkek