Magyar gazdaság

Uniós forrásból sem könnyű bővíteni

Bár két uniós pályázat keretében együttesen 22 milliárd forintot különítettek el a foglalkoztatás bővítésére, a cégek így sem tolonganak a lehetőségért.

A július–szeptemberi időszakban a foglalkoztatottak átlagos száma már 4 millió 521 ezer volt, azaz 811 ezerrel többen dolgoztak, mint 2010-ben. Mivel ma már a betöltetlen pozíciók száma meghaladja az álláskeresőkét, különféle uniós vagy állami támogatásokkal megsegítve sincsenek könnyű helyzetben a bővíteni szándékozó munkáltatók.

Ebben a témakörben rövidesen két EU-s finanszírozású program is elérhetővé válik, együtt 22 milliárd forint értékben, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop). A tervezet szerint a 10 milliárd forint keretösszegű Új gyakornoki programra (Ginop-5.2.4) már november 26-tól, a 12 milliárdos Foglalkoztatásbővítés ösztönzése (Ginop-5.3.2) című pályázatra pedig január 27-től lehet jelentkezni.

Fotó: Koncz György

A Ginop-5.2.4 főként a közepes méretű, termelő-gyártó cégeknek kedvezhetne, de az érdeklődésük egyelőre visszafogott – összegzett a Világgazdaságnak Tóth Ádám Ferenc, a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet (ECC) ügyvezetője. Mint kifejtette: a gyakornoki program nehézsége, hogy az Ifjúsági garancia program irányelveinek megfelelően szigorúak a feltételek. Egyébként is nehéz embert találni, nemhogy 25 év alattit, aki a kiírás szerint felsőfokú végzettséggel sem rendelkezhet.

Sokakat eltántoríthat az is, hogy a munkaviszony létrejötte előtt a gyakornokként foglalkoztatott fiatalokat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat területi kirendeltségein is regisztrálni kell a garanciaprogram alanyaként. Az ECC ügyvezetője elmondta, hogy a csak jövőre esedékes Ginop-5.3.2 iránt várhatóan nagyobb lesz az érdeklődés a fém-, műanyag- és faipari cégek körében, annak ellenére, hogy a százszázalékos támogatási intenzitású gyakornoki pályázattal ellentétben itt a mikro- és kisvállalkozások 70, a középvállalatok pedig a tervezett fejlesztés 60 százalékos uniós finanszírozásával számolhatnak.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatják

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program uniós támogatás GINOP
Kapcsolódó cikkek