Magyar gazdaság

Uniós forrásból sem könnyű bővíteni

Bár két uniós pályázat keretében együttesen 22 milliárd forintot különítettek el a foglalkoztatás bővítésére, a cégek így sem tolonganak a lehetőségért.

A július–szeptemberi időszakban a foglalkoztatottak átlagos száma már 4 millió 521 ezer volt, azaz 811 ezerrel többen dolgoztak, mint 2010-ben. Mivel ma már a betöltetlen pozíciók száma meghaladja az álláskeresőkét, különféle uniós vagy állami támogatásokkal megsegítve sincsenek könnyű helyzetben a bővíteni szándékozó munkáltatók. Ebben a témakörben rövidesen két EU-s finanszírozású program is elérhetővé válik, együtt 22 milliárd forint értékben, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop). A tervezet szerint a 10 milliárd forint keretösszegű Új gyakornoki programra (Ginop-5.2.4) már november 26-tól, a 12 milliárdos Foglalkoztatásbővítés ösztönzése (Ginop-5.3.2) című pályázatra pedig január 27-től lehet jelentkezni.

A Ginop-5.2.4 főként a közepes méretű, termelő-gyártó cégeknek kedvezhetne, de az érdeklődésük egyelőre visszafogott – összegzett a Világgazdaságnak Tóth Ádám Ferenc, a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet (ECC) ügyvezetője. Mint kifejtette: a gyakornoki program nehézsége, hogy az Ifjúsági garancia program irányelveinek megfelelően szigorúak a feltételek. Egyébként is nehéz embert találni, nemhogy 25 év alattit, aki a kiírás szerint felsőfokú végzettséggel sem rendelkezhet.

Sokakat eltántoríthat az is, hogy a munkaviszony létrejötte előtt a gyakornokként foglalkoztatott fiatalokat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat területi kirendeltségein is regisztrálni kell a garanciaprogram alanyaként. Az ECC ügyvezetője elmondta, hogy a csak jövőre esedékes Ginop-5.3.2 iránt várhatóan nagyobb lesz az érdeklődés a fém-, műanyag- és faipari cégek körében, annak ellenére, hogy a százszázalékos támogatási intenzitású gyakornoki pályázattal ellentétben itt a mikro- és kisvállalkozások 70, a középvállalatok pedig a tervezett fejlesztés 60 százalékos uniós finanszírozásával számolhatnak.

A Foglalkoztatásbővítés ösztönzése című pályázatra Tóth Ádám Ferenc szerint még nagyobb lehetne a kereslet, ha támogatási kérelmet nemcsak az észak-magyarországi, az észak-alföldi, a dél-alföldi és a dél-dunántúli régiókból lehetne beadni, hiszen a Budapestet és Pest megyét felölelő Közép-Magyarországon kívül épp a Nyugat- és a Közép-Dunántúlon lenne rá igény, innen ráadásul sokan vehetik Ausztria vagy Németország felé az irányt, ha nem fizetik meg kellően őket. Támogatást 3–15 ember foglalkoztatásához lehet igényelni, de az ECC ügyvezetője szerint nagyobb mozgásteret adna a vállalkozóknak, ha a határokat 2–50 főre tágítanák. Kedvező változás lenne továbbá, ha mód nyílna kis összegű eszközbeszerzésre is, elég csak a leendő munkatársak speciális mérőeszközeire gondolni. Azt ugyanakkor előremutatónak értékelte a szakértő, hogy a cégméret szerinti támogatási intenzitást összehangolták a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának már elérhető támogatásával (Ginop-1.2.10), hiszen számottevő átfedés lehet a kedvezményezettek között.

Ezek is érdekelhetik