Magyar gazdaság

Elkapkodták Andy Vajna filmes ereklyéit

Ahogy az várható volt, élénk érdeklődés mellett zajlott le a néhai filmproducer személyes tárgyait felvonultató licit. Szinte minden elkelt, a sztártételeket azonban visszafogott áron ütötték le.

Elárverezték Andy Vajna gyűjteményét és filmes relik­viáit szombaton a budapesti Nagyházi Galériában. A licit nagy érdeklődés mellett, csaknem négy órán át tartott. A producer személyes tárgyaiból tíz kivétellel mind a 253 tétel gazdára talált, összértékük meghaladta a 80 millió forintot.

Az aukció tehát sikeres volt, viszont a két sztártételt, Andy Vajna Bentley Continental GTC kabrióját (ezt még az Egyesült Államokban vásárolta 2007-ben) és Munkácsy Mihály 1880-ban készített Krisztus Pilátus előtt (Tanulmányfejek) című védett képét a várakozásokhoz képest alacsonyabb áron ütötték le.

Az előbbi tízmillió forintról indult, és nem éppen gördülékeny licitlépcsők után 15 millióért, a Munkácsy-festményt pedig licit nélkül, a kikiáltási áron, 28 millió forintért vásárolták meg.

Fotó: MTI

A szintén sokat ígérő, a Rambo-filmekben használt három kés a második legértékesebb, 20 milliós kikiáltási árról indult, és bár rövid ideig úgy tűnt, hogy elkelt, azonban az online licitáló ismeretlen személy néhány perc múlva visszavonta az ajánlatát.

A filmes ereklyékért – amelyek az összes tétel kétharmadát tették ki – viszont éles volt a verseny. A filmplakátokból, személyes fotókból és levelekből, eredeti forgatókönyvekből és DVD-gyűjteményekből álló szekció úgy hozott össze 13 millió forint körüli összeget, hogy a tárgyak kimondottan mérsékelt, 20–50 ezer forintos becsértéket kaptak.

Oliver Stone filmrendező levele például 20 ezer forintról indult, végül 750 ezerért kelt el. A miniszter félrelép eredeti plakátjának árát szintén 20 ezer forintról 380 ezerre srófolták fel.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatják

Andy Vajna árverés Nagyházi Galéria
Kapcsolódó cikkek