Magyar gazdaság

Lezárult az OBI és a dolgozók szakszervezete közötti bértárgyalás

Az eredeti vállalati ajánlathoz képest végül 4 százalékkal magasabb emelésben sikerült megállapodnia a feleknek.

Lezárult a november 5-én kezdődött bértárgyalási folyamat az OBI vezetése és Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete között.

A mindkét fél számára elfogadható megállapodásig hosszú és rögös út vezetett, de a felek az egyeztetés folyamán kölcsönösen nyitottak voltak meghallgatni egymás érvelését. Mindkét fél őszintén és nyíltan kommunikált a tárgyalások során. Szakszervezeti oldalról öröm olyan munkáltatóval tárgyalni, aki nem csak hallja, de érti is a munkavállalók hangját.

Az eredeti vállalati ajánlathoz képest végül 4 százalékkal magasabb emelésben sikerült megállapodnia a feleknek, és az már most biztosan kijelenthető, hogy az OBI munkavállalóinak minimális béremelése több ezer forinttal meghaladja majd a szakmai bérminimum 2020-ra várható forintális emelkedését.

Fotó: AFP

Ez a megállapítás akkor is igaz lesz, ha megvalósul a szakszervezeti szándék, és

a szakmai bérminimum a jelenleg hatályos 15 600 Ft helyett 19 500 forinttal emelkedik 2020-ra.

Összességében elmondható, hogy jó megállapodást sikerült kötnünk, amellyel véleményünk szerint valamennyi áruházi munkavállaló elégedett lesz.

Sokszor felmerül a kérdés, hogy mit ad a szakszervezet a munkavállalóknak az 1% tagdíjért cserébe. A magunk részéről nyilván ezt hosszasan tudnánk sorolni a jogi segítségtől, az üdülésen át a kedvezményes vásárlásokig, de azt hiszem erre a kérdésre az idei évben frappáns választ adtak az OBI áruházakban dolgozó tisztségviselőink.

Talán nem véletlen, hogy az idei évben a szakszervezet számára rendelkezésre bocsátott adatok alapján azokon a munkahelyeken, ahol működik szakszervezet, akár 15 százalékkal magasabbak a munkabérek, mint azokon a munkahelyeken, ahol nem vagyunk jelen.

tárgyalás szakszervezet OBI bértárgyalás
Kapcsolódó cikkek