Összeállt az idei lista a legjobb márkákból
Felesleges lenne tiszteletköröket tenni a világ legjobb pezsgőmárkáinak bemutatásával és a Champagne régió méltatásával, ugyanis a francia pezsgő kategóriájában a Moet az eladási adatok alapján verhetetlennek látszik. A brit Country and Town House magazin top 10-es eladási listája szerint a Moet & Chandon a legjobb pezsgőnek számít a piacon. Ehhez a márkához tradícióban, ízben nagyon hasonlít a második helyre került Veuve Clicquot, amelynek meglehetősen sok köze van a pezsgő királynőjének nevezett Dom Perignonhoz. Most azonban nem ennek, hanem a remekbe szabott, fiatalos marketingnek köszönheti sikereit. A magazin szerint az Insta-generációnak nagyon bejön a márka.
A harmadik helyezett Nicolas Feuillatte neve itthon csak a nagyon komoly pezsgőszakértőknek mond valamit. Ennek egyik oka, hogy a pincészetet csak 1976-ban alapították, és az árkategóriája nem a volument hozó tucatáruk közé illeszkedik. Ennek ellenére érdemes megjegyezni a nevét, ugyanis Franciaországban a pincészet vezető pozícióban van. A negyedik hely a Mummé lett. Hiába a Forma–1 hivatalos beszállítója szerep, az impozáns eladási mutató vagy a német piaci erő, a pezsgő nem tudott felkerülni a dobogóra. Ettől függetlenül a márkát a szakértők rendre az öt legjobb között említik. Idén az ötödik a legelegánsabbnak tartott Laurent-Perrier, amely valóban nagyon simulékony ital, a nők igazi kedvence.
Viszonylag kevés figyelmet kap, de erőteljesen feltörekvő champagne-i márka a Taittinger, amelyet itthon is egyre többen ismernek, holott árkategóriája nem marad el az előzőktől. Világszinten az angol magazin szerint a hatodik helyen áll. Hasonlóan a harmadik helyezetthez, a hetedik helyen álló Pommery sem számít itthon a legismertebb márkának, ettől függetlenül világszinten számottevő sikereket mondhat magáénak. A nyolcadik helyre egy izgalmas márka jutott, amely az Oscar-gálák nagy kedvence, hírnevét elsősorban Marilyn Monroe-nak köszönheti, ám nem mellesleg Marie Antoinette is szívesen kortyolta. Ez nem más, mint Piper-Heidsieck. A kilencedik helyre a különleges eljárással készült, már-már a pezsgők értelmiségijének számító Larson került, míg a tizedik helyre a Canard-Duchene.
Ezeknek a márkáknak az ára 15-45 ezer forint körül mozog, az évjáratos termékeké pedig elérheti a 70 ezret is. Ennek ellenére nem véletlenül keresik ezeket a termékeket világszerte, hiszen egyfelől a champagne-i régió méretkorlátai miatt meglehetősen alacsony számban készülnek (néhány millió palack pincészetenként), másfelől a leggondosabban válogatott termésből, hagyományos eljárással készült remekművek, amelyek valóban képesek megkoronázni egy-egy ünnepi alkalmat.
Meglepő módon az életmódmagazin top 10-es felsorolásában nem szerepelt a Dom Perignon, a Krug vagy akár a Pol Roger. Ez utóbbi Churchill nagy kedvence volt, és a Legsötétebb nap című film után ismét divatba jött.
Itthon is van múltja az italnak
A pezsgőgyártás Magyarországon a 19. században terjedt el. Az első pezsgőgyárat a Hubert I. E. cég alapította 1825-ben Pozsonyban, majd 1835-ben, szintén Pozsonyban létrehozták az Esch és Társa, 1842-ben a Palugyay József és Fia céget. Ez utóbbi a 19. század végére az egyik legnagyobb borkereskedő és pezsgőgyártó céggé fejlődött. Az első pesti pezsgőgyár alapítása Hölle Márton borkereskedő nevéhez fűződik (1852). A Budai Pezsgőgyárat Gráner Károly hozta létre 1854-ben (1882-ig működött); a Prükler Ignác által alapított pezsgőgyár 1864–1903 között termelt. Aradon 1862-ben Andrényi Kálmán létesített pezsgőgyárat; Pécsett 1876-ban alakult meg az Első Baranyai Bornagykereskedés és Pezsgőgyár Littke L. cég, amely 1944-ig állt fenn. Velencén 1876-ban Pethő Imre és társai, Budapesten 1876-ban a Braun Szesz- és Likőrgyár, 1881-ben Holzmann Ede és Muritzky Manó társas cége alapított pezsgőgyárat. 1882–1900 között még négy említésre méltó pezsgőgyár létesült: Éder Mihály (1893–1900), Reichardt és Társa (1893–1918), Eberhardt Antal (1899–1913), Dubois és Társa (1897–1914). A magyar pezsgőgyártás fontos központja lett az 1882-ben Reimsből (itt alapították ötven évvel korábban a Mumm pincészetet) Budafokra telepített Törley József és Társa pezsgőgyár, ahol francia szakemberek dolgoztak. Az üzem 1890-ben költözött mai helyére.


