Magyar gazdaság

Versenyfelügyeleti eljárás indult a Viagogóval szemben

A vizsgálat több, feltételezhetően tisztességtelen kereskedelmi kommunikációs gyakorlatra terjed ki.

Versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Viagogo AG ellen a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt – közölte a hivatal csütörtökön.

A versenyfelügyeleti eljárás nem jelenti azt, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette.

Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul.

Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Az eljárást számos piaci jelzés alapján indította a A vizsgálat több, feltételezhetően tisztességtelen kereskedelmi kommunikációs gyakorlatra terjed ki: egyrészt a viagogo.com/hu weboldal működtetője a jegyek értékesítésekor fizetendő végső vételárakról valószínűleg a vásárlási folyamat késői pontján, időszerűtlenül tájékoztatja a vásárlókat, és elmulasztja közölni velük a szolgáltatásai igénybevételénél alkalmazott átváltási árfolyamot, valamint az árfolyamszámítás módját.

Fotó: VG / Kallus György

A hivatal ezen felül valószínűsíti, hogy a Viagogo a weboldalon a teljes vásárlási folyamat alatt olyan sürgető tájékoztatásokat tesz közzé, mint például, hogy

7 személy tekintette meg az elmúlt órában

vagy

a helyszínre az összes jegy kevesebb mint 4 százaléka elérhető jelenleg oldalunkon,

valamint a

Kérjük, vedd figyelembe, hogy ezek a jegyek nem lesznek elérhetők újra, ha elengeded őket.

Mindezek a GVH szerint tartalmukkal és vizuális megjelenítésükkel azt a látszatot keltik a fogyasztók számára, hogy gyorsan fogynak a szabad helyek az eseményre, amelyre jegyet terveznek vásárolni az állandó érdeklődés, valamint az eseményre érkező folyamatos jegyfoglalások miatt.

A hivatal azt is vizsgálja, hogy a Viagogo eleget tesz-e a szakmai gondosság követelményének, amikor weboldalán nem teszi egyértelművé, hogy kizárólag az értékesítés lebonyolítására alkalmas közvetítő platformot üzemeltet vagy maga is fellép eladóként, továbbá azt a benyomást kelti, hogy nincs befolyása a weboldalon kialakított árakra, miközben valószínűsíthetően maga is értékesít jegyeket, illetve befolyásolni képes az értékesítési árakat a felszámított díjak és kezelési költségek rendszerén keresztül – olvasható a GVH közleményében.

A jegyüzérek már mindenhol ott vannak

A hivatalos jegyértékesítők egyetértenek abban, hogy egy új hazai szabályozás sokat segíthet a visszaélések visszaszorításában. Magyarországon Lady Gaga koncertjére mintegy ötszáz hamis jegyet adtak el, de volt olyan külföldi rendezvény is, ahol ezer embert vertek át.

 

Viagogo versenyfelügyeleti eljárás GVH
Kapcsolódó cikkek