Magyar gazdaság

Érezhetően lassult a brit gazdaság

A szolgáltató szektor és a feldolgozóipar gyenge teljesítménye miatt lassult a szigetország gazdasági növekedése 2019 végén, és idén még rosszabb lehet a helyzet.

Stagnálással zárta a 2019-es évet a brit gazdaság a Brexit körüli tartós bizonytalanság, a növekvő költségek és a világgazdaság lassulása miatt – derült ki a Brit Kereskedelmi Kamara (BCC) csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentéséből, amely a tavalyi negyedik negyedévet összegezte 6500 vállalat megkérdezésével.

Az Egyesült Királyság gazdasága átsántikált 2019 utolsó negyedévén

– összegezte az adatokat Suren Thiru, a BCC vezető közgazdásza, aki hangsúlyozta, hogy a közel 80 százalékát szolgáltatási szektor mellett a feldolgozóipar is nagyon gyenge teljesítményt nyújtott. Ezt egyébként alátámasztja az IHS Markit gazdaságkutató intézet ágazati beszerzésimenedzser-indexe (BMI), amely decemberben 47,5 pont lett. Ez kissé meghaladja ugyan a 47,4 pontos elemzői várakozásokat, de elmarad a novemberi 49,1-től, és hét és fél éve a második legalacsonyabb érték. A legalacsonyabbat is idén érte el az augusztusi 47,4 ponttal.

Fotó: Shutterstock

Az adatok alapján a BCC arra számít, hogy a decemberrel zárult három hónapban 0,2 százalékra lassult a az előző negyedévi 0,3 százalékról. A Bank of England még ennél is rosszabbat, mindössze 0,1 százalékos bővülést jelez.

Az egész évet illetően a BCC számításai szerint 1,3 százalékkal nőtt a GDP, és ez az idén 1 százalékra esik majd vissza, ami 2009 óta a legrosszabb adat lenne.

Külföldi elemzők azonban még ennyire sem optimisták: Dean Turner, a UBS Global Wealth Management Egyesült Királysággal foglalkozó közgazdásza a tavalyi növekedést 1,2 százalékra, az ideit 0,9 százalékosra becsüli.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja!

Brexit szolgáltató szektor brit gazdaság Nagy-Britannia feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek