Magyar gazdaság

Karrierlehetőséget kínál az Eb-rendezés

Kétszáz munkatárs mellett meccsenként több mint ezer önkéntes működik majd közre a budapesti Euró­pa-bajnoki találkozók zökkenőmentes lebonyolítása érdekében – tudta meg a Világgazdaság.

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) Budapest Európa-bajnoki társrendezésével összefüggésben 18 projektben 52 pozícióra közösen választja ki a legalkalmasabb jelölteket – közölte a Világgazdaság érdeklődésére Fűrész Ádám, az EURO 2020 projektmenedzsere. Fontos tudnivaló, hogy a szervezésért az UEFA a felelős, az MLSZ közreműködik, segít. Menedzseri, koordinátori és asszisztensi munkakörökről van szó, az 52 emberből kilenc már munkába állt, további kettőt pedig már jóváhagyott az UEFA, a többség azonban áprilistól júliusig teljesít majd szolgálatot.

Az UEFA határozta meg a munkakörök pontos leírását, valamint a határozott idejű szerződések első és utolsó napját, az MLSZ-t pedig arra kérte, hogy pozíciónként a két-három legjobb jelölt önéletrajzát továbbítsa az európai központba – számolt be a részletekről Fűrész Ádám. Nem ritka a nyolc-tízszeres túljelentkezés, a magyar szövetség előszűrését követően az UEFA illetékesei Skype-on hallgatják meg a jelölteket. Aki végül zöld utat kap, az a Magyar Labdarúgó-szövetség főállású munkatársaként jut lehetőséghez.

Van olyan Svájcban élő magyar, illetve Angliában dolgozó erdélyi magyar, aki a labdarúgó-Eb-s állás kedvéért költözik haza, de Hollandiában élő magyar is szerepelt a jelentkezők között – mondta a projektmenedzser. A rendezvényszállítás (event transport) területén nyolc munkatársat foglalkoztatnak, ebből kettő már munkába állt, további két-két jelölt pedig márciusban, áprilisban, illetve májusban csatlakozik. Ezek a kollégák nem csak a stadionban lesznek jelen, egy információs pulttal már a repülőtéren eligazítják az érkező szurkolókat, VIP-vendégeket, az UEFA meghívottjait. Ugyanígy a helyszínen a parkolásban is segítik azokat, akiknek az UEFA előzetesen behajtási engedélyt ad.

A jegykezelés (ticketing) kategóriában a leendő menedzser áprilisban kezdhet, további öt kolléga pedig májusban. Lényeges információ, hogy a jegyértékesítést az UEFA végzi, de ha a belépőkkel bármilyen gond van, a budapesti csapat segít a nézőknek. A helyszíni logisztika (venue logistics) területére öt alkalmazottat vesznek majd fel, az áruszállítás ugyanúgy ennek a részlegnek lesz a feladata, mint az egyenruhák kiosztása vagy az irodák berendezése. A mérkőzések zökkenőmentes lebonyolításáért egy-egy meccsnapon kétszázan felelnek majd, az MLSZ-es kollégákon túl további csaknem 150 szakembert az UEFA delegál.

Emellett a Puskás Arénában rendezendő négy Eb-meccs idején több mint ezer önkéntes dolgozik. Mintegy 2500-an jelentkeztek, a 12 Eb-helyszín közül ezzel Budapest a top ötbe tartozik. A toborzáson, a promóciótól az egyéni meghallgatásokig már 2018 októbere óta dolgozott egy négyfős csapat. A mérkőzéseken egy-egy koordinátor és asszisztens 150 önkéntest hangol össze csak a másfél-két perces nyitóceremónián. Az egész Eb-n így indul majd minden találkozó, kivéve a római megnyitót és a londoni döntőt, ahol hosszabb műsor vezeti fel az összecsapást.

A múlt és a jövő stadionja

November 15-én a Magyarország–Uruguay barátságos mérkőzéssel adták át a Puskás Arénát, amelynek az építése 2017 márciusában kezdődött el. A legendás előd,

a Népstadion több mint hat évtizeden át volt megkerülhetetlen bástya a világfutball térképén: 1948. július 13-án történt meg az első kapavágás, hogy aztán 1953.

augusztus 20-án megnyissa kapuit, a bontás ideje pedig végül 2016 februárjában érkezett el. A beruházó, a KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja európai uniós, nyílt közbeszerzési eljárás keretében versenyeztette a kivitelezőket, és a legolcsóbb, nettó 143 milliárd forintos ajánlatot választotta. Az új nemzeti stadionban a labdarúgó-mérkőzéseket 67, a koncerteket 78 ezren élvezhetik. A küzdőtér mérete

11 ezer négyzetméter, a teljes komplexum szélessége 205, hosszúsága pedig 316 méter. Az aréna több mint 52 méter magas, az épületben 38 lépcsőház és 27 lift van,

a szurkolók kényelmét pedig 600 darab full HD-kijelző és 45 büfé is szolgálja.

 

Ezek is érdekelhetik