Magyar gazdaság

Két éven belül megelőzhető Portugália

A 2019-es gyors gazdasági növekedésnek köszönhetően folytatódhatott Magyarország felzárkózása, az egy főre jutó vásárlóerő-standardon számított GDP elérhette az EU átlagának 75 százalékát.

A magasabb reálnövekedés, a dinamikusabb és a jobban fogyó népesség következtében folytatódhatott az Európai Unióhoz (EU) való felzárkózás, és 73 százalék körül lehetett 2019-ben Magyarország uniós átlaghoz viszonyított fejlettségi mutatója – erről Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője beszélt a Világgazdaságnak. A szakértő elmondta, hogy bár a negyedik negyedév adata még nem áll rendelkezésre, de valószínű, hogy 4,9 százalék körül lehetett a reál-GDP növekedése. Ez továbbra is az EU-n belül az egyik legmagasabb mutató, és messze felülmúlja az unió átlagát, amely 1,4 százalékon alakulhat. Virovácz Péter hozzáfűzte: a tényleges növekedési előnyünk 3,5 százalékpontos, ami igen tekintélyes különbözet.

Fotó: VG / Vémi Zoltán

A Takarékbank vezető elemzője szintén a bruttó hazai termék 4,9 százalék körüli emelkedését várja 2019-re, ami 3,7 százalékponttal haladhatja meg az eurózóna és 3,5-3,6 százalékponttal az EU gazdaságának növekedését. Az előnynek köszönhetően 73,2 százalékra emelkedhetett a magyar egy főre jutó, vásárlóerő-standardon (PPS) számított Suppan Gergely hangsúlyozta: 2020-ban 4 százalék közelében nőhet a magyar gazdaság, az uniós dinamika pedig kissé erősödhet, ám a felzárkózás idén is egyértelműen folytatódhat.

Megközelíthetjük a 75 százalékos szintet, és jövőre átléphetjük a 76 százalékot

– vetítette előre.

Ha valóban így lesz, 2021–2022-ben Magyarország a PPS alapján megelőzheti Portugáliát, illetve 2024 körül elérheti az átlagos uniós fejlettségi szint 80 százalékát.

Az ING Bank közgazdásza is arra számít, hogy folytatódik a felzárkózás 2020-ban is, igaz, a korábbinál lassabb ütemben. A GDP az elmúlt évek 5 százalék körüli bővülési üteme helyett 4 százalék körül emelkedhet. Virovácz Péter leszögezte: a 75 százalékos fejlettségi szint ezzel együtt 2020 végére elérhető, a 85 százalékos cél azonban ambiciózus vállalás.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

GDP 2019 PPS Magyarország felzárkózás EU elemzők Vásárlóerő
Kapcsolódó cikkek