Magyar gazdaság

Nő a madárinfluenza hazai terjedésének veszélye

K. B. Z. | Mintegy 40 ezer szárnyast kellett leölni Lengyelországban, miután három, Lubelskie megyei farmon több állat is elpusztult madárinfluenza-fertőzésben – jelentette a Euronews. A rendőrség lezárta a környéket, a hatóságok pedig megtették a szükséges lépéseket a fertőzés terjedésének megállítására. Ennek részeként elpusztítják a maradék állományt, és az észlelés helyétől számított három, illetve tíz kilométeres körben bevezetik az előírt korlátozásokat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a napokban értesítette a baromfitartókat, hogy a madárinfluenza továbbra is előfordul szórványosan Európában, ezért ügyelniük kell telepeik járványvédelmi zártságára. A baromfitartóknak meg kell akadályozniuk, hogy az állományaik érintkezzenek a vadon élő szárnyasokkal, mivel a madárinfluenzát főképp a vándorló madarak terjeszthetik – hívta fel a figyelmet a Nébih. Ha a járványhelyzet indokolja, az országos főállatorvos haladéktalanul elrendelheti az állományok zártan tartását, erre minden baromfitartónak készen kell állnia. Telepeiken csak annyi állatot tarthatnak, amennyit szükség esetén el tudnak zárni. A telepítések várható időpontjáról előzőleg írásban kell tájékoztatniuk az állategészségügyi hatóságot.

Az országos főállatorvos még 2017 februárjában – az akkor Magyarországon is nagy pusztításokat végző járvány idején – adott ki határozatot, amelyben a madárinfluenza által okozott károk csökkentése és a kockázatok mérséklése érdekében elrendelte az addig teljesen vagy részben szabadtartású víziszárnyastelepek járványügyi minimumfeltételeinek betartását. Ebben meghatározza, hogy víziszárnyasok és egyéb szabadon tartott baromfik esetében milyen telepítési sűrűségnek megfelelő és minimum mekkora alapterületű zárt építményt kell biztosítani az állattartó telepen. A határozat részletesen leírja, milyen módon kell fertőtleníteni a telepet, az oda behajtó gépjárműveket, és hogyan kell gondoskodni az ott dolgozók alapvető higiéniai feltételeiről.

A szabályozás szerint a legeltetéses libatartást egyedileg kell kérelmezni. Erre a hatóság csak akkor adhat ki engedélyt, ha a teljes állományra biztosítva vannak a zárt tartás és fedett helyen történő etetés-itatás feltételei arra az esetre, ha legeltetési tilalmat rendelnének el. Fontos szabály, hogy a legelő területén nem lehet természetes víz, belvíz, nádas vagy egyéb, vadmadarak által látogatható vízfelület.

madárinfluenza baromfi víziszárnyas Nébih
Ezek is érdekelhetik