Magyar gazdaság

A baromfitenyésztőket csőd szélére sodorhatja a koronavírus

Ellátmány nélkül az állományt redukálni kell. Hogy eddig körülbelül hány állatot, illetve hogyan öltek le, arról eddig nem esett szó.

A koronavírus terjedésének megakadályozását célzó szigorú szabályozások a kínai baromfitenyésztők számára is éreztetik hatásaikat – írja a Magyar Mezőgazdaság a European Supermarket Magazine cikkére hivatkozva .

A lap szerint

a takarmányellátás elmaradása és a baromfiszállítás miatt sok gazda kénytelen leölni az állománya jó részét.

A már két hete lezárt Hupej tartományba így nem jut el a megfelelő utánpótlás és a haszonállatok a vágóhídra sem jutnak el.

A Hupej tartomány baromfitenyésztőit összefogó szövetség egyik képviselője azt nyilatkozta, egyes gazdálkodók kevesebbet etetnek, míg mások kénytelenek elpusztítani állományuk egy részét.

Hogy eddig körülbelül hány állatot, illetve hogyan öltek le, arról nem beszélt. A szövetség éppen ezért arra kérte a kínai kormányzatot, hogy adjon zöld utat a takarmányellátásnak.

Fotó: Lang Róbert

Egyelőre nem látunk megoldást erre a helyzetre. Jobb híján felhasználjuk a takarmánykészleteinket, de hogy mi lesz a tojások sorsa, arról fogalmunk sincs

– vélekedett egy Chen nevű gazdálkodó, aki átlagban napi 7 ezer tojást állít elő az említett tartomány Huanggang városa közelében.

Kína 2019-ben 22 millió tonna baromfihúst termelt, ami 12 százalékkkal több, mint az azt megelőző évben volt.

Hupej tartományban egyébként évente mintegy 500 millió baromfit vágnak le a gazdák, s a térség tojástermelése is jelentős.

A koronavírussal kapcsolatos korlátozások miatt számos baromfikeltető állomás is nehéz helyzetbe került: a szigorú szállítási szabályok okán a gazdák vagy nem tudnak, vagy pedig akarnak csibéket vásárolni tőlük. Mindemellett sok vágóhíd is csökkentett kapacitással működik, mivel nem találnak elegendő munkaerőt.

koronavírus Hupej tartomány baromfi ágazat Kína
Kapcsolódó cikkek