Magyar gazdaság

Az állattenyésztők növelték termelésüket

Nem tudta ellensúlyozni az állattenyésztés bővülése az ipari növények és a kertészeti termékek termelésének csökkenését, így a mezőgazdaság által előállított termékek mennyisége 0,3 százalékkal csökkent a 2018-ashoz képest, miközben romlott a termelékenység – derül ki a KSH által közzétett adatokból.

A z előző évinél gyengébben teljesített 2019-ben a kertészetet is magába foglaló hazai növénytermesztési ágazat, miután a megtermelt terménymennyiség 1,7 százalékkal csökkent, ugyanannyival, mint amennyivel az állattenyésztési ágazat nőtt – áll a KSH tavalyi agrárteljesítményről szóló kiadványában.

A gabonafélék kibocsátása 4 százalékkal haladta meg az előző évit, ez magas bázis volt. A búza termelése 3,1, a kukoricáé pedig 3,7 százalékkal nőtt. Kiugró volt az árpa mennyiségének növekedése, a 20 százalékos bővüléshez azonban az előző év átlagosnál alacsonyabb terméseredménye is hozzájárult. A termelési értéket emelte az árpa árindexének 4 százalékos emelkedése is.

Az ipari növények mennyisége 8 százalékkal csökkent, mert a növénycsoport nagy részét kitevő napraforgó és a repce hozama visszaesett 7, illetve 11 százalékkal. Csupán a kisebb részarányú fehérjenövényekből takarítottak be többet az egy évvel korábbinál. A cukorrépa kibocsátása is csökkent, itt a visszaesés 14 százalékos.

A kertészeti termékek termésmennyisége 3,8 százalékkal csökkent, a betakarított takarmánynövények mennyisége ugyanakkor majdnem azonos volt az előző évivel. A burgonya betakarított területe tovább mérséklődött, a kibocsátása viszont a magas termésátlaga miatt meghaladta az előző évit.

A gyümölcstermés 13 százalékkal csökkent, az ágazat jelentős részét kitevő alma termelésének 27 százalékos visszaesését az őszibarack-

kibocsátás 24 százalékos növekedése csak mérsékelni tudta. Az állattenyésztés teljes termelési volumene 1,7 százalékkal emelkedett. Az élő állatok kibocsátása 2,5 százalékkal bővült, ezen belül a szarvasmarháé 10, a sertésé 3 százalékkal, miközben a többi állatfajé nem változott. A KSH összefoglalója szerint az állati termékek mennyisége összességében ugyanakkora volt, mint 2018-ban. A tejtermelés az európai uniós tejkvóta 2015. évi kivezetése óta lassú növekedési pályára állt. Tavaly a mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt) folyó alapáron számolt kibocsátási értéke 2789 milliárd forint volt, ebből 1582 milliárd forinttal a növénytermesztés, 1012 milliárddal az állattenyésztés részesedett. Az alaptevékenységek aránya (57 és 36 százalék) az elmúlt tíz évben az 1-2 százalékpontos ingadozástól eltekintve lényegében nem változott.

A teljes mezőgazdasági kibocsátás árindexe 3,9 százalékkal magasabb, míg a volumene 0,3 százalékkal alacsonyabb volt tavaly a 2018-asnál, a termelési érték összességében 3,6 százalékkal nőtt az előző évihez képest. A növénytermesztési termékek árszínvonala 3,2, az állatoké és állati termékeké 5,2 százalékkal emelkedett.

A folyó termelőfelhasználás volumene és árindexe is növekedett, értéke 4 százalékkal haladta meg az előző évit. A nagyobb ráfordítással előállított kevesebb agrártermék a mezőgazdaság termelékenységének visszaesését okozta, ami mérsékelte a hozzáadott érték növekedését. A bruttó hozzáadott érték 1138 milliárd forint volt, ez az előző évi áron számítva 1,6 százalékkal csökkent, folyó áron pedig 3 százalékkal nőtt.

Az uniós kvóta kivezetéseóta lassú növekedési pályá­-ra állt a tejtermelés

mezőgazdaság teljesítménye állattenyésztés mezőgazdaság növénytermesztés
Ezek is érdekelhetik