Magyar gazdaság

Évtizedes mélységben az LNG ára

LNG-vel teli tankerek bolyonganak az óceánon, mert Kína vis maiorra hivatkozva megtagadja a gáz átvételét. A jegyzés beszakadt, a kereskedők áron alul keresnek új vevőt a fűtőanyagra.

A cseppfolyósított földgáz (LNG) piacán késő ősztől tapasztalható áresés zuhanásba váltott, miután a kínai koronavírus terjedése és a holdújév miatt tétlenségre kárhoztatott üzemekben a termelés vagy csak most indul újra, vagy eleve akadozik. Emiatt a gázátvételt is takaréklángra állították a kínaiak, ami azzal jár, hogy már úton lévő szállítmányokat térítenek el, és új vevőt keresnek számukra – még alacsonyabb áron.

Fotó: Danny Gohlke/dpa/AFP

Kína rajta kívül álló okokra hivatkozik, s miután az ENSZ égisze alatt működő Egészségügyi Világszervezet (WHO) közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett, a szállítók aligha terelhetik jogi útra az ügyet, kártérítési esélyeik a nullához közelítenek. A vis maiorból fakadó anyagi veszteségeket az LNG-exportőröknek kell lenyelniük, az ilyen esetekben irányadó angol jog a járványt mentesítő tényezőként kezeli.

A járvány azonban egyszer lecseng, és megbízható partnerként ott maradni a világ második legnagyobb LNG-felvevő piacán minden bizonnyal kifizetődőbb, mint az elveszített pozíciókat visszaszerezni. Ám a francia Total másképp gondolja: visszautasította meg nem nevezett kínai partnerének a vis maiorra való hivatkozását. Lépésével azokat a hangokat erősíti fel, amelyek szerint „egyesek” arra akarják felhasználni a járványt, hogy kibújhassanak hosszú távú kötelezettségeik alól. Phi­lippe Sauquet, a gázüzletág igazgatója szerint elfogadhatatlan, hogy a kínaiak a hosszú távú szerződést a vis maior mögé bújva felrúgják, csak hogy feleakkora áron szerezhessék be a fűtőanyagot az azonnali piacon. A kínai kereskedelmi hatóság egyébként már kiállít vis maior igazolásokat a helyi cégek számára, ám elsősorban a szállításaikkal megcsúszott exportőrök élnek ezzel a lehetőséggel.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

koronavírus gáz LNG total Kína
Kapcsolódó cikkek