Magyar gazdaság

Hamarosan autóval is lehet fizetni

Országszerte már több mint 40 lokációban működik a Rollet szolgáltatása, amely lehetővé teszi, hogy egy járműfelismerő rendszerrel automatikusan megoldható legyen a fizetés két másodperc alatt, érintésmentesen. A hazai vállalkozás már két körben összesen 604 millió forint tőkebefektetést kapott.

Egy magyar startup, a Rollet innovációja lehetővé teszi, hogy ne kelljen a parkolóházban, a benzinkúton és az áthajtásos gyorsétteremben bajlódni, egy autófelismerő rendszerrel hamarosan automatikusan is megoldható a fizetés. A technológia alapját a járműfelismerő kamerák, a helyszínen telepített IoT-eszközök és a háttérben hozzájuk kapcsolt fizetési rendszer adja.

A fizetési művelet teljesen automatizált, nem igényel fizikai kontaktust, és észrevétlenül valósul meg.

Az érintésmentes Rollet-fizetéshez a felhasználó regisztrálja személyes adatait, autója rendszámát és a használni kívánt bankkártyát az alkalmazásban. A hitelesítés is ajánlott: az autóról több oldalról és szögből képet készít a felhasználó, majd ezt elküldi az ügyfélszolgálatnak. Ezután az autós számára azonnal elérhetővé válik az érintésmentes fizetés, amely mindösszesen két másodpercet vesz igénybe. A sikeres tranzakció végén a felhasználó elektronikus nyugtát kap az adott szolgáltatás kifizetéséről, vállalkozások számára pedig áfás számla is igényelhető az alkalmazáson keresztül.

Az országban már több mint negyven lokációban elérhető Rollet szolgáltatása
Fotó: Rollet

A Rolletet 2017-ben a Magyarországon felnőtt Andy Zhang és régi barátja, Fendrik László alapította. Korábban Andy Zhang szerverhostinggal foglalkozott. Ezt követően, 2014-ben a kínai Sencsenbe ment dolgozni egy okostelefonok reformjára törekvő startuphoz, amely gyorsan, hatalmasat nőtt, 2014 végére csaknem egymillió telefont adott el. Amikor 2016-ban Andy Zhang eljött a cégtől és hazaköltözött, régi barátjának, a pénzügyi szakember Fendrik Lászlónak felvázolta a parkolási fizetés automatizálásának ötletét. Ezután megalapították a Rolletet, és mára a kezdeti ötfős csapat húszra bővült.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

startup Rollet innováció
Kapcsolódó cikkek