Magyar gazdaság

Néggyel több munkanap dobhat a GDP-n

A Pénzügyminisztérium és az elemzők 0,2-0,3 százalékpontos idei növekedési többlettel kalkulálnak a naptárhatás figye­lembevételével.

Az idén a tavalyinál néggyel több munkanap lesz, ami 0,3 százalékponttal emelheti a ütemét – mondta a Világgazdaságnak Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Varga Mihály pénzügyminiszter a tavalyi bruttó hazai termék (GDP) közlése utáni sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy 2019-hez képest ebben az évben több munkanap lesz, amiben a szökőév miatti plusz egy napnak is van szerepe. Ennek köszönhetően a 2020-as gazdasági növekedés 0,3 százalékponttal lehet magasabb. A naptárhatással igazított adaton és a nemzetközi összehasonlításban használt, naptárhatással és szezonalitással igazított számokon ez természetesen nem látszik. Matheika Zoltán, a Kopint-Tárki vezető kutatója lapunknak azt mondta, hogy

a pluszmunkanapok idei hatása 0,20-0,25 százalékpontos lehet.

Fotó: Kallus György/VG

Az idei első negyedévben és az utolsóban lesz két-két munkanappal több a tavalyihoz képest, az előbbiben az egyik pluszmunkanap a szökőévből adódik – magyarázta Matheika Zoltán.

A szökőnap és a pluszmunkanapok önmagukban az adott negyedéves növekedést mozgatják meg.

A Kopint-Tárki kutatója leszögezte: az egész év szempontjából a szökőnap hatása önmagában nem több kerekítési hibánál. Suppan Gergely számításai szerint az első negyedévben a plusz két munkanap és a szökőnap hatására összesen 0,4-0,5 százalékponttal lehet nagyobb a bruttó hazai termék növekedése. Az idei október–decemberi időszaki bővüléshez 0,4 százalékpontot adhat a plusz két munkanap. A Takarékbank elemzője 4 százalékos nyers gazdasági növekedést prognosztizál, eszerint a munkanapok hatását is figyelembe vége 3,7-3,8 százalékkal bővülhet a azonban a koronavírus egyelőre beláthatatlan mértékű negatív hatással lehet a gazdaság teljesítményére.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

GDP Suppan Gergely Varga Mihály szökőév munkanap szökőnap
Kapcsolódó cikkek