Magyar gazdaság

Adókönnyítéssel indulhat újra a gazdaság

A vállalatok adózásán keresztül segítheti a kormány a munkahelyek megtartását, állami megrendelések is érkezhetnek egyes szektorokba, viszont korábban tervezett beruházásokat halaszthatnak el.

Kitolhatják az adóhatáridőket, szektorspecifikus adókedvezményeket vezethetnek be, és állami megrendeléseket biztosíthatnak egyes ágazati szereplőknek – ismertette a gazdaság újraindításához szükséges lépésekkel kapcsolatos várakozásait a Világgazdaságnak Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A turizmus, a vendéglátás, a rendezvényszervezés és a kultúra területén jöhetnek először intézkedések, és a sérült ipari ellátási láncok kijavítása is várható. A szakértő hozzátette:

több százmilliárd forintos csomagot hozhat össze a kormány a gazdasági nehézségek átvészelésére.

Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője úgy vélte,

a problémákkal küzdő ágazatok célzott segítésére lenne szükség, a termékek és a szolgáltatások iránti keresletet kell majd beindítani. A legsúlyosabban érintett ágazatoknak szükségük lesz olyan támogatásokra, amelyek a munkahelyek megőrzését segítik.

Fotó: Magyar Nemzet – Teknős Miklós

A szakértő hozzátette: a hiteltörlesztések könnyítése a vállalati szektorban fontos lenne, és a hosszú távú hitelproblémákat is kezelni kellene, ezzel újraindítható a hitelkihelyezés.

A BDO Magyarország közleménye szerint a gazdasági károk enyhítéséhez három-hat hónapra fel kellene függeszteni az szja-fizetést azoknál a cégeknél, amelyek vállalják a munkahelyek megtartását, pénzforgalmi jellegű áfaelszámolásra (csak a ténylegesen megkapott pénz után kellene befizetni az adót), azonnali, jókora járulékcsökkentésre lenne szükség, és a késedelmes adófizetéshez kapcsolódó szankciókat is fel kellene függeszteni.

Az idei költségvetést 1 százalékos hiánnyal és 480-490 milliárdos tartalékkal tervezte a kormány, igaz, ebből a pénzügyminiszter szerint már valamennyit költöttek – válaszolta Németh Dávid arra a kérdésre, hogy mekkora mozgástere van az intézkedésekhez a kormánynak.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság szerdai számában

hiteltörlesztés adózás kedvezmények
Kapcsolódó cikkek