Magyar gazdaság

Több mint egymillió szakember hiányzik

Könnyebb lesz ezentúl Németországban munkát vállalniuk az Európai Unión kívülről érkező szakembereknek.

Könnyebb lesz ezentúl Németországban munkát vállalniuk az Európai Unión kívülről érkező szakembereknek, miután március 1-én életbe lépett az ezt szabályozó új törvény. A kormány abban bízik, hogy

a lazításokkal sikerül az országba csábítani azt a több mint egymillió képzett munkaerőt, akikre szükség van a gazdaság működéséhez.

A korábbi szabályozással ellentétben már nem csupán az egyetemi vagy főiskolai diplomával rendelkezőket sorolják a képzettek közé – akik már régóta megkaphatják az úgynevezett kék kártyát –, hanem a szakmunkásokat is.

Fotó: AFP

Mindössze annyi a követelmény, hogy legalább kétéves, Németországban elismert bizonyítványt képzéssel kell rendelkezniük, és középszinten kell beszélniük a nyelvet

– ismertette a Deutsche Welle a részleteket.

Kivételt képeznek a hiányszakmák:

például az orvosoknak, gyógytornászoknak, ápolóknak és nővéreknek, valamint az informatikusoknak és a mérnököknek elég, ha bizonyítani tudják, hogy évek óta dolgoznak a szakmájukban.

A tervek szerint az elbírálási folyamat a szükséges dokumentumok benyújtása után legföljebb három hónapot vesz igénybe, a munkavállalói vízumot pedig négy héttel később már ki is adják.

A szabályozás elméletileg vonatkozik a menedékkérőkre és a menekültekre is, de közülük nagyon kevesen képesek teljesíteni az elvárásokat.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja!

német gazdaság szakemberhiány munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek