Magyar gazdaság

Eladná Appeninn-részesedését a BDPST

A BDPST Zrt. 2018 decemberében szerzett az Appeninn Nyrt.-ben 20,59 százalékos tulajdoni hányadot, amelyet 2019 novemberében növelt 29,30 százalékra.

Eladná az Appeninn Nyrt.-ben meglévő 29,30 százalékos tulajdonrészét a BDPST Zrt. ingatlanfejlesztő és –forgalmazó társaság – közölte a BDPST.

Az Appeninn Nyrt. is jelezte a Budapesti Értéktőzsde honlapján, a BDPST Zrt. a birtokában lévő részvénycsomagot értékesíteni szeretné, és kezd ennek lehetőségeiről tárgyalásokba ingatlan- és tőkepiaci szereplőkkel.

A BDPST Zrt. 2018 decemberében szerzett az Appeninn Nyrt.-ben 20,59 százalékos tulajdoni hányadot, amelyet 2019 novemberében növelt 29,30 százalékra.

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett, tízéves piaci jelenléttel és magas kihasználtságú ingatlanportfólióval rendelkező társaság akvizíciójával a BDPST Zrt. célja a tevékenységének diverzifikálása, valamint jövőbeli üzleti építkezésének újabb stratégiai pillérrel történő megalapozása volt.

A BDPST Zrt. tulajdonszerzése óta eltelt időszakban az Appeninn Nyrt. jelentős fejlődésen ment keresztül. A gyors ütemű fejlődést az Appeninn Nyrt. új menedzsmentcsapata irányította.

A társaság, a dinamikus növekedést megcélzó, ötéves üzleti stratégiájának megfelelően jelentős ingatlanakvizíciókat hajtott végre, elsősorban a minőségi budapesti irodaházak piacán.

Így került a tulajdonába – a többi között – az Ü48 Corner Center vagy egy nagy értékű, Montevideo úti irodaépület. De megjelent az Appeninn Nyrt. a turisztikai piacon is: a Club Aliga területén, illetve Balatonfüreden a teljes balatoni turizmus szempontjából meghatározó, hosszú távú kikötő- és szálláshely-fejlesztési projektekbe fogott bele.

Fotó: Fotó: Kallus György

Mindezek mellett a vállalat, a további növekedés megalapozásához,

sikeresen vont be 20,1 milliárd forintnyi, kedvező kamatozású friss forrást az MNB Növekedési Kötvényprogramjának keretében, piaci intézményi befektetők és a jegybank részvételével zajló aukción, miután megszerezte az ehhez szükséges besorolást a Scope Ratings nemzetközi hitelminősítőtől.

A Scope hitelminősítő értékelte a társaság stabil alapjait és a menedzsment által felvázolt ambiciózus, de elérhető jövőképet.

A BDPST Zrt. tehát egy rendkívül sikeres tőzsdei társaságban meglévő tulajdonrészét értékesíti most.

Az Appeninn Nyrt. a Club Aliga, illetve a balatonfüredi kikötő fejlesztésére vonatkozóan, a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében nyújtott be pályázatot vissza nem térítendő állami támogatásokra;

a két fejlesztési tervhez áprilisban összesen 2 milliárd forintot el is nyert.

A Club Aliga üdülőközpont területén, az évtizedek óta elhanyagolt épületek elbontását, illetve a zöldterület rekultivációját követően, teljes körű korszerűsítésbe kezd az Appeninn Nyrt., amelynek részét képezi egy 150-200 szobás szálloda felépítése, valamint egy új kikötő és parti étterem létrehozása is.

A balatonfüredi fejlesztés pedig a kikötő teljes körű felújítását, illetve a városközpont beépítetlen területén egy prémium kategóriás szállodakomplexum felépítését foglalja magába. A szálláshelyfejlesztéssel kapcsolatos pályázatok elbírálása jelenleg is folyamatban van.

Appeninn BDPST Tiborcz István
Kapcsolódó cikkek