Magyar gazdaság

Hosszabb lejáratú hiteleszközhöz a befektetési alapok is hozzáférhetnek

Az MNB kezdeményezi a kollektív befektetési formák befektetési és hitelfelvételi szabályairól szóló kormányrendelet módosítását.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a monetáris tanács március 24-i döntésével összhangban úgy döntött, hogy lehetővé teszi a hazai nyílt végű, nyilvános befektetési alapok részvételét a jegybank új, hosszabb futamidejű fedezett hiteltenderein – jelentette be a jegybank szerdán a honlapján.

A közlemény szerint a döntés célja a nemzetgazdaság működése szempontjából kiemelten fontos piacok – ideértve az állampapírpiac és az ingatlanpiacok – támogatása, stabilitásának biztosítása. Az MNB ezzel összhangban

kezdeményezi a kollektív befektetési formák befektetési és hitelfelvételi szabályairól szóló kormányrendelet módosítását

a befektetési alapok hitelfelvételi feltételeire vonatkozóan.

A befektetési alapok a jegybanki tendereken a 3, 6 és 12 hónapos futamidőket vehetik igénybe, a banki partnerkörhöz hasonlóan megfelelő fedezet biztosítása mellett.

A hitelt lejárat előtt bármikor visszafizethetik.

A befektetési alapok közvetlenül, illetve közvetetten, azaz partnerköri hitelintézet közvetítésével is részt vehetnek a rendszeresen meghirdetett hiteltendereken. Az MNB a héten megkezdi az egyeztetéseket az alapokkal és a hitelintézetekkel a technikai feltételekről.

Fotó: Shutterstock

Az MNB március 24-én jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult pénzügyi piaci feszültségek enyhítése érdekében hosszú lejáratú, azaz 3, 6 és 12 hónapos, illetve 3 és 5 éves futamidejű fedezett, fix kamatozású hiteleszközt vezet be korlátlan keretösszeggel.

A hiteleszköz kamatozását az MNB tenderenként határozza meg,

a kamat ugyanakkor nem lehet alacsonyabb, mint a tender időpontjában fennálló alapkamat.

A jegybank indoklása szerint a hosszú futamidejű fedezett hiteleszköz kiszámítható és fix kamatozású forrást jelent a bankok számára, támogatja a vállalati és háztartási hitelpiacok és kulcsfontosságú pénzügyi piacok (deviza- és kamatswap-piac, állampapírpiac, bankközi piac) likviditását, hozzájárul a pénzpiaci turbulenciák mérsékléséhez, illetve elősegíti a finanszírozási környezet stabilitását.

hiteleszköz MNB befektetési alap
Kapcsolódó cikkek