Magyar gazdaság

ÉVOSZ: június közepétől jöhetnek az elmaradt megrendelések

Bizonyos állami munkák előkészítésének felgyorsítását kérik a kormánytól.

Az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) arra számít, hogy az elmúlt két hónapban elmaradt megrendelések június közepén érkezhetnek.

Koji László, a szervezet elnöke kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta,

idén az első negyedévben körülbelül ugyanakkora volt az építőipar teljesítménye, mint az elmúlt év hasonló időszakában, viszont járvány miatt két hónapig nem volt megrendelésük.

Most a kérdés az, hogy a mikro- és kisvállalkozások miként élik túl ezeket a hónapokat, hiszen az ilyen cégeknek jellemzően 1-1,5 havi tartalékuk van – fűzte hozzá.

Fotó: Kallus György / VG

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyelőre vidéken nőtt meg a megrendelések száma.

Koji László elmondta azt is, ebben a helyzetben azt javasolják a kormánynak, hogy vegye figyelembe, az építőipar is egy kiemelt szektor, ezért kérik, bizonyos állami munkák előkészítésének felgyorsítását.

Új pályára kell állítani az építőipart (...), hogy szintet tudjon lépni szervezettségben, digitalizációban, tudásban, épületenergetikában. És ahhoz, hogy mi jobbak legyünk a háttériparunknak, az anyagiparnak is olyan fejlesztésekre van szüksége, amelyeknek köszönhetően sokkal komplexebb, gyorsabban beépíthető, élő munkát is spóroló anyagokat tud gyártani

– fogalmazott.

koronavírus megrendelések építőipar ÉVOSZ
Kapcsolódó cikkek