Magyar gazdaság

Hetvenháromezerrel kevesebb dolgozó

A következő hónapokban tovább fog nőni a munkanélküliek száma, de amint újraindul a gazdaság, sok cég tervez munkaerő-felvételt.

A következő hónapokban tovább fog nőni a munkanélküliek száma, de amint újraindul a gazdaság, sok cég tervez munkaerő-felvételt

– mondta a Világgazdaságnak Csákvári Róbert, a Work Force Kft. ügyvezető igazgatója. A szakembert azután kérdeztük, hogy a KSH jelentéséből kiderült: a foglalkoztatottak száma áprilisban 4,368 millió volt, eszerint 73 ezerrel dolgoztak kevesebben, mint az előző hónapban, tavaly áprilishoz viszonyítva pedig 136 ezerrel. Csákvári szerint a cégeknek nagy segítséget nyújtanak a munkaerő-megtartó és a munkahelyteremtő pályázatok, a kormányzati tájékoztatás szerint a Gazdaságvédelmi akcióterv támogatásai már csaknem 250 ezer ember munkáját védték meg. A Work Force ügyvezetője azonban úgy látja: ahogy a járványhelyzetnek, úgy az elbocsátási hullámnak sincs még vége.

Fotó: Shutterstock

A február–áprilisi időszakban a foglalkoztatottak átlagos száma 4,436 millió volt – ez az adat ugyan a korábbinál jobban mutatja a pan­démia gazdasági következményeit, de továbbra sem érinti a teljes vizsgált időszakot. Ezért csalóka, hogy az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva csak 1,2 százalékkal volt alacsonyabb a mutató.

Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók és a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma egyaránt 21 ezerrel csökkent, a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjainak száma pedig 14 ezerrel lett kevesebb. A munkanélküliek átlagos létszáma az említett időszakban 174 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,8 százalék volt. Áprilisban 73 ezren vesztették el az állásukat, közülük 54 ezren gazdaságilag inaktívvá, 19 ezren munkanélkülivé váltak. Áprilisban 187 ezren voltak munkanélküliek, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalékra emelkedett. Márciushoz képest 19 ezerrel, tavaly áprilishoz képest pedig 29 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők száma 331 ezerre, éves alapon 26,5 százalékkal nőtt.

 

foglalkoztatás statisztika elemző
Kapcsolódó cikkek