Magyar gazdaság

Zöldült az áramtermelés

Áprilisban az atom- és naperőművi kapacitásoknak köszönhetően a hazai termelésnek már 70 százaléka karbonsemleges volt.

Áprilisban az atom- és naperőművi kapacitásoknak köszönhetően

a hazai termelésnek már 70 százaléka karbonsemleges volt

– tette közzé a Paks II. Zrt. Ennek ötödét a megújulók adták, a maradék 80 százalékot a paksi atomerőmű. Az atomerőmű folyamatos üzeme és a hálózati és háztartási méretű napelemek terjedésének hatására áprilisban volt olyan időszak, amikor a teljes karbonsemleges villamosenergia-termelés aránya megközelítette a 85 százalékot.

Az összeállítás hangsúlyozza, hogy Magyarországon – a koronavírus-járvány dacára és a nemzetközi trendekkel szemben – márciusban emelkedett az áramfogyasztás. Bár az országos villamos energia rendszer irányítója, a Mavir Zrt. adatai szerint áprilisban már 9,1 százalékkal kisebb volt a bruttó áramfelhasználás, mint az előző év azonos időszakában, a csökkenés a hónap végére megállt, a napi fogyasztás pedig 106-108 gigawattóra (GWh) körül alakult. A csökkenés elsősorban a járvány hatásának tulajdonítható, de az idei első négy havi kumulált villamosenergia-igény mindössze 0,35 százalékkal (55 GWh) marad el a tavaly január-áprilisi áramigénytől.

A Paks II. által hivatkozott elemzők szerint a jelenlegi magyarországi és európai helyzetet figyelembe véve az áramfogyasztás az elmúlt hónaphoz képest májusban ismét növekedésnek indul. A magyarországi erőművek ebben a rendkívüli helyzetben is jól teljesítenek, az áramimport pedig lényegesen csökkent: az általában jellemző 30-35 százalékról 20,2 százalékot képviselt a bruttó felhasználásból.

áram villamos energia m karbonsemleges áramimport Paks II. paksi atomerőmű naperőmű
Kapcsolódó cikkek