Magyar gazdaság

A mobiltelefonok szükségtelenné tették a nyilvános telefonfülkéket

Húsz éve, az ezredfordulón a lakosság körében még nem volt általános a mobiltelefon, több mint 30 ezer nyilvános telefonfülke működött Csehországban.

Januártól megszüntetik a nyilvános telefonfülkéket Csehországban.

Miután a cseh távközlési hivatal úgy döntött, hogy a jövő évben az állam már nem fogja támogatni a nyilvános telefonfülkék üzemeltetését, azok tulajdonosa és a szolgáltatást bebiztosító O2 cég bejelentette:

januártól kezdve fokozatosan felszámolja az összes még működő nyilvános telefonfülkéjét.

A cég kimutatása szerint jelenleg 1150 nyilvános telefonfülke működik Csehországban, többségük a kevesebb mint 200 lakosú településeken. Az állam minden egyes nyilvános telefonállomás működtetéséért évente 9000 koronát (kb. 110 000 forint) fizet a szolgáltatónak.

Az állami támogatás megszűntével a nyilvános telefonállomásokat felszámoljuk. Ennek oka az egyre alacsonyabb kihasználtság mellett a magas fenntartási költségek és a vandalizmus

– nyilatkozta újságíróknak Lucie Jungmannová, az O2 telefonszolgáltató társaság szóvivője.

Fotó: AFP/Franz Peter Tschauner

A cég már 2019-ben megszüntetett 2750 nyilvános telefonállomást, amelyeket állami támogatás nélkül kereskedelmi alapon működtetett.

Ennek következtében a cseh városokban gyakorlatilag már nem találkozni nyilvános telefonállomással, amelyek kihasználtsága a mobiltelefonok megjelenésével és elterjedésével minimálissá vált.

Húsz éve, az ezredfordulón, amikor a lakosság körében még nem volt általános a mobiltelefon, több mint 30 ezer nyilvános telefonfülke működött Csehországban.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek