Magyar gazdaság

Hazánk megtartotta versenyképességi pozícióját

Magyarország továbbra is a 47. helyen áll.

Az IMD nemzetközi versenyképességi rangsorában Magyarország a világméretű járvány dacára is megtartotta pozícióját írja közleményében a Pénzügyminisztérium. Hazánk továbbra is vonzó nemzetközi befektetési célpont, a legfontosabb relatív vonzereje:

  • az unió egyik leggyorsabban növekvő gazdasága,
  • a versenyképes adószabályozás
  • és a képzett munkaerő.
  • A svájci IMD (Institute for Management Development) vezetőképző és gazdaságkutató intézet felmérése a versenyképességi rangsor élére Szingapúrt helyezte, mögötte Svájc és az Dánia szerepel. A rangsorában 2018-hoz képest nem változott Magyarország helyezése:

    hazánk a 47. helyen áll.

    Az idei adatokban egyértelműen tükröződnek a közelmúlt gazdasági eredményei és intézkedései: a belgazdaság alfaktorban 5 helyet léptünk előre (a 18. helyre, amely az eddigi legkedvezőbb), ami a gyors növekedésnek és a magas beruházási rátának köszönhető; a nemzetközi befektetések alfaktorban 23 helyezést léptünk előre (a 40. helyre) a javuló működőtőke-bektetési adatoknak köszönhetően; a foglalkoztatás alfaktor 14 helyezésnyi javulása (a 20. helyre, amely az eddigi legkedvezőbb) a növekvő foglalkoztatásnak és a csökkenő munkanélküliségnek köszönhető.

    Fotó: RONNY HARTMANN / AFP

    A járvány kitörését megelőzően a magyar gazdaság az egyik leggyorsabban növekvő gazdasága volt, amely egészséges szerkezetben, fegyelmezett költségvetési gazdálkodás és csökkenő államadósság mellett mutatott tartósan magas ütemű növekedést.

    Most kiemelt cél a koronavírus által okozott gazdasági károk enyhítése és a gazdaság újraindítása, a kormány a tervszerű és célzott gazdaságvédelmi lépésekkel a munkahelyek védelmét, a vállalkozások megmaradását és a családok megélhetését kívánja támogatni.

    A célok elérése érdekében folytatja munkáját a Nemzeti Versenyképességi Tanács is, amelynek eddigi munkája révén már több területen sikerült javítani az ország versenyképességén.

    versenyképsség IMD
    Kapcsolódó cikkek