Magyar gazdaság

Nő a félelem a járvány újabb hullámától

Nem zárhatjuk le még egyszer a gazdaságot – mondta Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter. Pedig könnyen előfordulhat, hogy újabb járványkorlátozásokra lehet szükség – figyelmeztetett nem sokkal később a CDC, az amerikai járványvédelmi központ.

A koronavírus-járvány globálissá szélesedése óta nem szült akkora vitát a korlátozó intézkedések szükséges mértéke, mint a napokban. Az európai kormányok akkor még vonakodtak bevezetni a gazdaságot keményen sújtó korlátozásokat, most a kivezetésük veszélyeiről folyik parázs vita. Miután bebizonyosodott, hogy két-három hónap járványszigor a világháború óta a legnagyobb recessziót idézi elő sok gazdaságban, az elmúlt hónapban – a fertőzés új esetszámainak csökkenésével – az Atlanti-óceán mindkét oldalán megkezdték a szigor oldását. Az Egyesült Államokban azonban a múlt hétre arcot öltött a járvány második hullámának rémképe. Nem zárhatjuk le még egyszer a gazdaságot – mondta ennek ellenére a CNBC-nek Steven Mnuchin pénzügyminiszter.

Azt hiszem, megtanultuk, hogy a zárással még több bajt okozunk

– fűzte hozzá.

Fotó: Al Drago / POOL / AFP

A korlátozások feloldása azonban nem szövetségi jogkör az Egyesült Államokban – ahogy a bevezetésük sem volt az –, a tagállamok döntenek róla.

Az elmúlt hetekben az elnöki akarattal egyezően az államok sorban oldották fel a szigort. De a múlt héten ismét felgyorsult a járvány terjedése egyebek között olyan nagy államokban, mint Florida, Kalifornia és Texas, ahol korábban kezdték el a korlátozások megszüntetését, mint másutt.

Félő, hogy a júniusi tüntetések is hozzáadhatnak a fertőzés terjedéséhez,

ráadásul még csak ezután pörög fel a választási kampány, amikor tömeggyűléseket szoktak rendezni az amerikai államokban. Nem térhetünk vissza a korábbi szokásainkhoz – figyelmeztetett Robert Redfield, a járványvédelmi központ igazgatója. „Ha az esetszámok drámaian felszöknek, szélesebb körű, a márciusihoz hasonló korlátozásokra lehet szükség.” Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy az új járványgócok könnyen ellenőrzés alatt tarthatók.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Larry Kudlow gazdasági korlátozás koronavírus USA Steve Mnuchin
Kapcsolódó cikkek