Magyar gazdaság

Az államtitkár szerint a válságból való kilábalást segítheti a magyar AIIB tagság

Az intézmény célja az ázsiai és a csendes-óceáni térség infrastrukturális fejlesztési szükségleteinek hosszú lejáratú finanszírozása.

A jelenlegi válság leküzdésében is fontos szerepet játszik az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank

– mondta Balogh László a bank éves közgyűlésén. A pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár, aki az eseményen Magyarországot képviselte, hozzátette: az intézmény által finanszírozott projektekben magyar cégek is szerepet kaphatnak, ez pedig segítheti a mind a magyar gazdaságot, mind pedig az ázsiai térség országait abban, hogy a járvány által kiváltott gazdasági válságot maga mögött tudhassa.

Szorgalmazzuk, hogy az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank fordítson kiemelt figyelmet az európai és az ázsiai gazdaságok közötti infrastrukturális összeköttetések fejlesztésére – mondta a közgyűlésen a helyettes államtitkár.

Balogh László
Fotó: Kallus György / VG

Mint mondta: májusban a nemzetközi fejlesztési bankok közül elsőként ez az intézmény fogadott el Vízügyi Stratégiát, így a különböző vízügyi beruházások nagyobb hangsúlyt kaphatnak. Ez a jövőben a szektorban érdekelt magyar vállalkozások számára is együttműködési lehetőséget teremthet a bankkal. Balogh László kiemelte: a vízstratégia megvalósítása, ezen belül a minőségi ivóvíz biztosítása és a szennyvizek megfelelő kezelése a jövőbeli járványhelyzetek megelőzésében még nagyobb szerephez juthat.

Az intézmény célja az ázsiai és a csendes-óceáni térség infrastrukturális fejlesztési szükségleteinek hosszú lejáratú finanszírozása, valamint a kontinensek közötti logisztikai kapcsolódások erősítése. Az AIIB által finanszírozott fejlesztések támogatják a magyar bővülését: a tagsággal Magyarország és a hazai vállalatok a bank dinamikusan fejlődő portfoliójához, új projektekhez kap közvetlen hozzáférést, új lehetőséget biztosítva ezzel az ázsiai piacokon történő megjelenéséhez.

Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank
Kapcsolódó cikkek