Magyar gazdaság

Egymilliárd euróval a támogatja a kereskedelmet az EBRD

A támogatási keret célja az új koronavírus okozta járvány kereskedelmi következményeinek enyhítése.

A keresleti rekord hatására egymilliárd euróval növelte a működési térségéhez tartozó gazdaságoknak elkülönített kereskedelemfinanszírozási keretét az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A támogatási keret célja az új koronavírus okozta járvány kereskedelmi következményeinek enyhítése.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet csütörtökön bejelentette, hogy

a 2020-ra szánt kereskedelemtámogatási összeg felső határát az eddigi 2 milliárd euróról 3 milliárd euróra emelte.

Indoklásában az EBRD hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány a egészében súlyos fennakadásokat okozott, és ebben a környezetben példátlan mértékben emelkedett az igény a bank által nyújtott kereskedelemfinanszírozási szolgáltatások iránt: az év eleje óta az EBRD ezernél több külkereskedelmi ügyletet finanszírozott 1,8 milliárd euró értékben.

Ez időarányosan rekordértékű kereskedelemfinanszírozási összeg.

Az EBRD – a kereskedelemtámogató finanszírozásokon túl – a következő két évben

21 milliárd euró pótlólagos támogatást nyújt a működési területéhez tartozó gazdaságoknak a koronavírus okozta Covid-19-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére.

E támogatási csomag méretét mutatja, hogy az EBRD tavaly 10,1 milliárd eurót juttatott hitelek és befektetések formájában működési térségének, és ez éves rekord volt a bank csaknem 30 éves történetében.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) épülete Luxemburgban..
Fotó: AFP/Alexey Vitvitsky/Sputnik

Csütörtöki közleményében az EBRD közölte:

a 2020-2021-re elkülönített 21 milliárd eurós pótlólagos finanszírozás várhatóan teljes egészében a koronavírus-válság hatásainak ellensúlyozását szolgálja.

Jürgen Rigterink, az EBRD ügyvezető elnöke a közleményhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: a kereskedelemfinanszírozás „az első naptól kezdve” a bank által a koronavírus-járványra adott válaszintézkedések döntő fontosságú eleme.

Rigterink megköszönte a részvényes országoknak, hogy hozzájárultak a program jelentős bővítéséhez.

Nagy londoni elemzőműhelyek is meglehetősen komor előrejelzéseket tartanak érvényben a világkereskedelem várható idei teljesítményére.

Az egyik tekintélyes londoni makrogazdasági elemzőház, az Oxford Economics új prognózisában közölte, hogy

számításai szerint a világkereskedelmi forgalom áprilisban havi összevetésben 12 százalékkal, évi összehasonlításban 16 százalékkal zuhant, és a májusi adatok még további meredek visszaesésre vallanak.

A cég alapeseti előrejelzése az, hogy a világkereskedelem az idei harmadik negyedévben növekedésnek indul, de az áruk és a szolgáltatások globális kereskedelme 2020 egészében így is várhatóan 12 százalékkal elmarad a tavalyi értéktől.

kereslet koronavírus EBRD kereskedelemfinanszírozás
Kapcsolódó cikkek