Magyar gazdaság

Orbán Viktor: jók az esélyek a megállapodásra

A magyar kormányfő értékelte a brüsszeli csúcs eddigi fejleményeit.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint Orbán Viktor az újságíróknak kijelentette: jó esély van arra, hogy megállapodás szülessen az EU brüsszeli csúcstalálkozóján.

A magyar kormányfő szerint a vitás kérdéseket

  • a helyreállítási alap nagysága,
  • a hitelek és segélyek aránya,
  • a visszatérítések rendszere,
  • illetve a kifizetések feltételekhez kötése
  • jelenti. Megjegyezte: egyelőre a hetes cikkelyes eljárás megszüntetésére vonatkozó magyar kérés sem teljesült, és sok európai tagállam, illetve Charles Michel is összekeveri a politikát a gazdasággal.

    Forrás: Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldala

    A Magyar Nemzet cikkéből kiderül, hogy a Magyarországnak juttatandó pénzekkel kapcsolatban a kormányfő szerint már nem „matematikailag abszurd” vagy „megalázó” a helyzet, így a friss tervek az országunkkal hasonló erejű államoknak – például Portugáliának – nem juttatnának nagyságrendekkel több támogatást.

    Angela Merkel korábban pesszimistán ítélte meg a brüsszeli hangulatot, Szijjártó Péter pedig emlékeztetett: az uniós pénz nem adomány, nem jófejség.

    Problémás hollandok

    Ha nem sikerül megállapodásra jutni a vitás kérdésekről a költségvetéssel és a mentőcsomaggal összefüggésben, az Hollandiának lesz köszönhető – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben.

    Mark Rutte holland miniszterelnök
    Fotó: MTI/EPA/AFP pool/John Thys

    A nemzetközi sajtónak nyilatkozva a kormányfő azt mondta, a hollandok egy olyan eszközt kívánnak bevezetni, amely ellenőrzi az kifizetését és felhasználását, különösen a déli országok esetében. Aláhúzta:

    ez az eszköz teljesen új mechanizmus a jogállamisággal összefüggésben.

    Amiről szó van

    A 2021 és 2027 közötti időszakra szóló, hosszú távú uniós költségvetésről és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagról tárgyaltak pénteken, szombaton és vasárnap Brüsszelben.

    A hétéves uniós költségvetésre vonatkozóan Charles Michel az Európai Tanács elnöke 1074 milliárd eurót javasolt az EU hosszú távú célkitűzéseinek megvalósítása és a helyreállítási terv teljes egészének megőrzése érdekében.

    A tanácsi elnök a költségvetési szabályozás részeként „arányos intézkedések” meghozatalát helyezte kilátásba

    – az uniós források nem megfelelő felhasználása vagy

    – az uniós értékek tiszteletben tartásának elmaradása esetén.

    Koronavírus: 750 milliárd eurós csomag

    A tanácskozás másik kulcsfontosságú témája a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk orvoslását célzó helyreállítási terv, amelyre vonatkozóan az Európai Bizottság Új Nemzedék EU (Next Generation EU) néven 750 milliárd eurós csomagot mutatott be. A hétéves költségvetésre épülő pénzalapból finanszíroznák az uniós szakpolitikákat, továbbá hitelgaranciaként szolgálna a tagállamok számára, és beruházásaikat is ösztönöznék belőle.

    A tervek szerint az alap költségvetésének nagyobbik része vissza nem térítendő támogatásokból, egyharmad része pedig hitelekből állna. A kölcsönfelvétel önkéntes a tagállamok számára, míg a támogatásokból minden tagország részesülne.

    Megegyezés Orbán Viktor EU Brüsszel költségvetés
    Kapcsolódó cikkek