Magyar gazdaság

Indulhat a borászatok rohama

Jelentős érdeklődésre számít a borászatok részéről az agrártárca a járvány gazdasági hatásait enyhíteni hivatott átmeneti támogatási programban.

Jelentős érdeklődésre számít a borászatok részéről az agrártárca a koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhíteni hivatott átmeneti támogatási programja. Az első pályázatokat augusztus 10-étől lehet benyújtani, az igénylésekhez szükséges igazolásokat azonban már most érdemes beszerezniük az érintetteknek – írja a Magyar Nemzet.

Gál Péter, a tárca főosztályvezetője a napilapnak elmondta, hogy

a gazdaságvédelmi alapból elkülönített 25 milliárd forintos mentőcsomagból mintegy 1,8 milliárd forintra pályázhatnak a hazai borágazat szereplői.

A cél az, hogy azok jussanak támogatáshoz, akik a saját maguk által megtermelt szőlőt dolgozzák fel, a bort pedig a vendéglátásban vagy egyenesen a fogyasztóknak értékesítik. A főosztályvezető elmondta: a támogatási struktúra kialakításakor épp azokat a termelőket, borászatokat célozták meg, amelyeket leginkább érintett a koronavírus-járvány miatti gazdasági kiesés. A turizmus teljes leállása, az éttermek, a szórakozóhelyek, a szállodák zárva tartása, a rendezvények elmaradása miatt jelentős veszteségek keletkeztek az ágazatban.

Fotó: MTI/Varga György

Az 1,8 milliárd forintos keretre augusztus 10-étől pályázhatnak az érintettek, a támogatás igénylése két pillérre épül. Első körben a borászatoknak hegybírói igazolást kell beszerezniük, erre augusztus 3-ától már lehetőségük van.

Gál Péter szerint erre azért van szükség, hogy a borászatok igazolni tudják, mekkora területen termesztenek szőlőt – akár őstermelőként a családi gazdaság részeként, akár kapcsolt vállalkozásokon keresztül. Ezzel az igazolással nyújthatják be a pályázatokat a Magyar Államkincstárnak augusztus 24-éig.

A gazdálkodók egy hektárra vetítve maximum 600 ezer forintot nyerhetnek el. A pontos összeg attól függ, hogy a 2018-2019-es referenciaévben a teljes forgalmuk hány százalékát adta a belföldi, valamint a külföldi vendéglátásban, a repülőjáratokon és a repterek duty-free boltjaiban, valamint a fogyasztóknak közvetlenül eladott mennyiség. A lehetőséggel azok is élhetnek, akik az első négy kategóriában valamilyen közvetítő vagy kereskedő segítségével adták el boraikat. Ez esetben a szükséges mennyiség meghatározásához a nagykereskedők segítségét kérhetik.

A támogatást legfeljebb harminc hektár után vehetik igénybe a jogosultak. A támogatandó körbe elsősorban a minőségi terméket előállító kisebb pincészetek tartoznak, a lehetőség ugyanakkor mindenki számára nyitott, aki részben a saját maga által megtermelt szőlőt dolgozza fel – fogalmazott a főosztályvezető.

borászat borászok
Kapcsolódó cikkek