Magyar gazdaság

Merész ötlettel állt elő Kalifornia korábbi demokrata elnökjelöltje

A négynapos munkahét célja a jobb időbeosztás és a mentális egészség megőrzése. Az amerikai dolgozók 82 százaléka támogatja a kezdeményezést.

Itt az ideje bevezetni a négy napos munkahetet – mondta Andrew Yang. Ez a lépés a járvány miatt minden eddiginél fontosabbnak tűnik.

A Business Insider cikke szerint az amerikaiak megszokott életvitelét alaposan felborította a pandémia.

Mivel sok alkalmazott home office dolgozik, a vállalatok megkísérlik irodáikat a biztonsági óvintézkedések szem előtt tartásával átalakítani, hogy lehetőség szerint meg tudják majd nyitni azokat.

A korábbi demokrata elnökjelölt – aki egyébként befektetőként is tevékenykedik – még májusban vetette fel a az ötletet azzal a céllal, hogy megkönnyítse a bizonytalan helyzetben lévő dolgozók munkavégzését. Két fő szempontja az időbeosztás és a mentális egészség megőrzése volt.


Fotó: Joseph Prezioso / AFP

Nincs egységes megoldás a négynapos munkahétre. A Washington Post megjegyezte:

Különböző modellek vannak a lerövidített hétre, van ahol ugyanaz a munka oszlik el változatlan munkaidőre, míg más vállalatok egyszerűen úgy tervezik, hogy hosszabb műszakokat osztanak el kevesebb napra.

Néhányan a háromnapos hétvége előnyeit látják, mások szerint a napot a hét közepén veszik igénybe.

Yang egyébként kifejezetten a hosszabb hétvégéket tartja hasznosabbnak, tweetjében úgy fogalmazott, hogy a

A három napos hétvégék jobbak, mint a két naposak.

3-Day weekends are better than 2-Day weekends. We should seriously look at 4-day workweeks. Studies show that we would be just as productive. It would create jobs at the margins and improve mental health. https://t.co/00C55f6AWl

— Andrew Yang🧢🇺🇸 (@AndrewYang) May 25, 2020

Mivel egészségügyi szakértők szerint az élet, amit megszoktunk még a következő évig biztosan nem áll vissza Yang elmondta a Business Insider-nek, hogy a négynapos munkahét most még jobban szükségessé válhat.

A lépés segíthetne, hogy kiszabaduljunk ebből a mókuskerékből, melyben jelenleg megrekedtünk, ahol mindenki versenyre kényszerül

– mondta Yang.

”És ez a kényszeres verseny mindnyájunkat megőrjít.„

A The Harris Poll júniusi felmérése szerint az amerikai lakosság nagy hányada, az alkalmazásban állók 82 százaléka hasznosabbnak tartaná a rövidebb munkahetet, még akkor is, ha ez hosszabb munkaidőt jelent.

A jelenség különös népszerűségre tarthat számot például Finnországban, ahol a miniszterelnök döntése értelmében a munkavállalók heti négy napon napi hat órát dolgoznak.

Új-Zélandon a gazdaságélénkítés részeként tervezik bevezetni a munkahét lerövidítését.

A Microsoft nyitott az ötletre

A tech-óriás japán leányvállalatainál tavaly kísérletezett négynapos munkahéttel annak érdekében, hogy jobb egyensúlyt találjanak a munka és a magánélet között. Az eredmény kiugró: 40 százalékkal növekedett a munkatermelékenység csak azzal, hogy augusztusban péntekenként zárva tartottak.

A Monogramnál nem vált be a hosszú hétvége, a vezetőség úgy gondolja, hogy a hosszú távollét, kibillenti a dolgozókat a megszokott ritmusból, ugyanakkor a termelékenységre jótékonyan hat a szerdai pihenő. Robert Yuen szerint a home office is fokozza a hatékonyságot, mert a komfortzónának, illetve az utazás nélkül felszabaduló energiának köszönhetően a dolgozók nagyobb teherbírással végzik el munkájukat.

USA rövid munkahét munkahét
Kapcsolódó cikkek