Magyar gazdaság

Nem csak telekom cég nyerhet az 5G-vel

Összeállítást készített a Yahoo Finance internetes gazdasági portál arról, hogy az 5G- technológia miként érintheti a nem telekommunikációs vállalatokat, és milyen új lehetőségeket nyújt számukra.

Habár egyre többet beszélünk az 5G-technológiáról, talán még mindig kimondható, hogy keveset tudunk róla, és még inkább tényként kezelhetjük, hogy fel sem tudjuk fogni, mekkora fejlődési lehetőség ez a mostani tudásunkhoz képest.

Amellett, hogy a letöltési sebesség, mondjuk, felugrik másodpercenként egy gigabyte-ra, olyan hálózatba kötött intelligens eszközökre is meghatározó fejlődés várhat, mint az okosotthonok egyre növekvő számú eszközei vagy akár az egészségügyi kísérletek mesterséges intelligenciái.

És akkor még nem is tévedtünk rá az egymással kommunikáló közlekedési eszközök ingoványos talajára.

Ebben a lehetőségekkel teli rendszerben több olyan cég is található az amerikai piacon, amely már tőzsdén kereskedhető részvényekkel rendelkezik, és nagy kiugrási potenciált jelenthet számára a technológia fejlődése.

Például a Viavi Solutions (VIAV) hálózati rendszerek tesztelésével és fejlesztésével foglalkozik, és olyan eszközöket is gyárt, amelyek pontos analitikára képesek mind kábeles, mind vezeték nélküli hálózatokban.

Ahogy növekszik az információáramlás sebessége, úgy lesz egyre nagyobb jelentősége annak, hogy a hálózatokat alaposan teszteljék, mielőtt az adatkommunikáció megindulna, hiszen a legnagyobb veszteség bármilyen cég számára manapság az adatok elvesztése lehet.

A Viavi 5G-üzletága az elmúlt években folyamatosan fejlődött, és jól mutatja az erejét, hogy a koronavírus által legjobban sújtott második negyedévben is jóval a várakozás feletti számokat tudott produkálni.

Az egy részvényre jutó eredmény 14 centet ért el, ami több mint másfélszerese az elemzői várakozásoknak, és a 266 millió dolláros bevétel is 4 százalékkal emelkedett az előző negyedévvel összehasonlítva.

Az elemzői várakozások nagy része vételre ajánlja a céget, az átlagos célárfolyam 16,5 dollár jelen pillanatban, ami jóval a 13,5 dolláros jelenlegi árfolyam felett van.

A második figyelemre érdemes cég a Keysight Technologies (KEYS), amely első ránézésre hasonló profillal működik, mint a Viavi, hiszen szintén a tesztelésekben vállal fontos szerepet, de esetében nem a rendszerek, hanem kifejezetten az eszközök tesztelésén van a hangsúly.

Vagyis a Keysight fő profilja a laboratóriumi tesztekhez használt eszközök gyártása, ami rendkívül fontos ebben az iparágban, hiszen egyre szigorúbb előírások vannak arra, hogy egy technológiai eszköznek milyen laboratóriumi teszteken kell megfelelnie, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerül.

A vállalat sokat profitált abból, hogy hamar lépett az 5G-technológiák tesztelésének irányába, és egy olyan piacon tudott jelentősebb előnyre szert tenni, ahol kevés versenytárssal kell szembenézni.

Habár a Keysight lényegesen jobban megszenvedte a koronavírus-járvány hatását az első két negyedévben, a számai így sem okoztak csalódást, a legutóbbi három hónapban elért 1,11 dolláros egy részvényre jutó eredmény jóval a várakozások felett alakult.

Az elemzői várakozások és célárak alapján akár 30 százalékos emelkedés is várhat még a cég részvényei-re, hiszen az utóbbi időszakban az árfolyam elakadt a lélektanilag is fontos 100 dolláros értéknél, de ennek áttörése és az eszközgyártások újraindulása ismét lendületet adhat a részvénynek.

Fotó: Chen Sanhu/VCG via Getty Images

A harmadik társaság, amelyet a Yahoo Finance elemzése kiemel, a Universal Display Corporation (OLED) még az előzőeknél is távolabbi kapcsolatban áll a konkrét 5G-technológiával, de egy kicsit mélyebbre ásva hamar megérthető, hogy mégis profitálhat a fejlődés ezen irányából is.

A cég – ahogy a tőzsdei kódja is utal rá – piacvezető a szervesfény-kibocsátó diódák, ismertebb nevükön OLED-eszközök gyártásában. Na de mégis hogy kapcsolódik az OLED-kijelző az 5G-technológiához? A válaszhoz azt a néhány napos hírt hívhatjuk segítségül, amely arról szól, hogy az Apple az új iPhone 12-es sorozatban minden készüléket OLED-kijelzővel szerel fel.

A vállalat már 2017 óta használja ezt a technológiát, de kizárólag a csúcsmodellekben. Ugyanakkor az 5G-s telefonok esetében, a jelentős sebességnövekedésnek köszönhetően, nem kell extra fejlesztés ahhoz, hogy az alacsonyabb kategóriás processzorok is kezelni tudják a jobb képernyőminőséget, és ez várhatóan nem csak az amerikai telefongyártónál lesz újdonság, hamarosan a legtöbb gyártó átállhat az OLED-kijelzőkre minden árkategóriában.

Ez pedig jelentős potenciál az egyik legnagyobb gyártónak. Habár a cég részvényeinek ára márciustól már majdnem 80 százalékot emelkedett, még így sem érte el a 2019-es történelmi rekordját, úgyhogy az elemzők egyetértenek abban, hogy bőven van növekedési potenciál a most 180 dollár körül jegyzett papírban.

5G adatsebesség technológia
Kapcsolódó cikkek