VG | A nyers tej egy kilogrammra vetített országos termelői átlagára 100,46 forint volt augusztusban, ami a fehérjetartalom 0,01 százalékpontos és a zsírtartalom 0,02 százalékpontos javulása és az alapár stagnálása mellett nem változott a júliusi árhoz képest, és 2 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának átlagárát – közölte a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet. A nyers tej felvásárlási mennyisége az előző havinál 2 százalékkal kevesebb, a tavaly augusztusinál 12 százalékkal több volt. A kiviteli ára 97,39 forint volt augusztusban, ami az előző havihoz képest 2, az előző év azonos hónapjához képest pedig 8 százalékos csökkenés. A kiviteli ár 3 százalékkal maradt el a termelői átlagártól, a nyers tej kiszállítása 15 százalékkal csökkent 2020 augusztusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
A nyers tejnél egy év alatt jóval nagyobb ütemben drágult több tejtermék is. A hazai előállítású tejtermékek közül a vajkrém és a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tej egyaránt 12, a tehéntúró 11, az 1,5 és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej 9, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej, a gyümölcsös joghurt és a trappista sajt feldolgozói átadási ára pedig 7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel azelőtt.
Drágábban adták a feldolgozók a tejfölt, az adagolt vajat, a kefirt és a natúr joghurtot, míg az ömlesztett sajtot 4 százalékkal olcsóbban továbbították a kereskedelemnek. A KSH adatai szerint az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL (hosszan friss) tej fogyasztói ára áfával 13, a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL tejé 12, a trappista tömbsajté pedig 10 százalékkal nőtt ugyanebben az összehasonlításban.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.