Magyar gazdaság

Akciócsoport és bürokráciacsökkentés is jön az építőiparban

Gyorsabbak és egyszerűbbek lesznek a hatósági eljárások, felgyorsítják a beruházásokat – ezekről is döntött a gazdaságvédelmi operatív törzs.

Ülésezett a gazdaságvédelmi operatív törzs. A tárgyalás középpontjában az építőipar gazdasági ösztönzése állt.

Varga Mihály hivatalos Facebook-oldalán számolt be az ülésen elfogadott intézkedésekről. A pénzügyminiszter elmondta: az építőiparban 110 ezer vállalkozás működik, amelyek 340 ezer embernek adnak munkát.

https://www.facebook.com/VargaMihalyKepviselo/videos/1492252514291370/?v=1492252514291370

A tanácskozáson a szakmai szervezetek által közösen megfogalmazott javaslatokat vitatták meg, és alábbi döntéseket hozták:

  • gyorsítják és egyszerűsítik a hatósági eljárásokat az engedélyezés, a környezetvédelmi hatásvizsgálat, és a közművek ügyintézésénél,
  • automatikusan meghosszabbítják a beruházás végéig azokat az építési engedélyeket, amelyek a veszélyhelyzetet követő 1 évben járnak le,
  • lengyel és német mint alapján hatékonyabbá teszik az építésügyi műszaki szabályozást és szabványrendszert,
  • egy tízpontos bürokráciacsökkentő sorozattal az építési és elektromos csatlakozási eljárások hosszát közel felére csökkentenék,
  • létrehoztak egy építőipari akciócsoportot Gyutai Csaba, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. vezérigazgatója vezetésével, amely közvetlenül, és napi szinten foglalkozik az építőipari kapacitások bővítésével és a beruházások felgyorsításával.
  • Varga Mihály pénzügyminiszter
    Fotó: Kovács Tamás / MTI

    Varga Mihály hozzátette: továbbra is az a cél, hogy a gazdaságvédelmi operatív törzs egyfajta gyorsítópályaként üzemeljen, olyan intézkedéseket, javaslatokat fogalmazzanak meg, amelyek megkönnyítik, meggyorsítják a gazdaság szereplői számára akár a beruházásokat, akár a fejlesztéseket, akár más gazdasági tevékenységet.

    Időzített bomba az építőipar szerződésállománya

    Már több mint 40 százalékos mínuszban az új szerződések értéke, a júliusi termelés 21 százalékkal esett vissza.

     

    gazdaságvédelmi operatív törzs beruházások építőipar Varga Mihály
    Kapcsolódó cikkek