Magyar gazdaság

Beragadt a Mol finomítói marzsa

A friss adatok arra utalnak, hogy továbbra is nagy a túlkínálat olajtermékekből és finomítói kapacitásokból.

Pontosan ugyanannyi, azaz hordónként 90 dollárcentes haszna volt a Molnak csoportszinten a finomított nyersanyagon augusztusban, mint a megelőző hónapban.

A hazai olajtársaság július során is 90 centes haszonkulccsal működtette finomítóit, ami rendkívül alacsonynak számít, de a júliusi szám enyhe pozitív elmozdulást jelentett, mivel nyár elején még veszteségesen, mínusz 1,3 dolláros csoportszintű finomítói marzzsal üzemelt a vállalat.

Utóbbi a nyolc éve kezdődött, mérések óta nem látott, történelmi mélypontot jelentett.

Fotó: Shutterstock

A vállalat délutáni adatközlése szerint egyedül a csoportszintű petrolkémiai marzs változott kicsivel nagyobb arányban.

Eszerint tonnánként 337,5 euró volt az árrés augusztusban, míg egy hónappal korábban 314,3 euró volt. A háromhavi bontásból kiderül az is, hogy a Mol finomítói árrése még 6,3 dollár volt hordónként március végéig, mely több mint felére zuhant vissza 2,7 dollárra a második negyedévben.

A friss adatok arra utalnak, hogy továbbra is nagy a túlkínálat olajtermékekből és finomítói kapacitásokból. Az olajpiac éppen ezért egy hete, a Marco és Laura trópusi viharoktól várta, hogy azok hurrikánná erősödve csapást mérjenek az Egyesült Államok déli partvidékére telepített, jelentős finomítói kapacitásokra.

Ez ideiglenesen szűkítette volna a kínálatot felkavarva az állóvizet a finomítói árrések terén, csakhogy a végül hurrikánként lecsapó Laura nem okozott jelentős ipari károkat, Marco pedig elcsitult mielőtt partot ért volna. A Mol papírjainak árfolyama a friss adat érkezése után fél százalékkal csökkent a pesti parketten.

marzs Mol olajpiac
Kapcsolódó cikkek