Magyar gazdaság

Elmaradt a várakozásoktól a német külkereskedelmi többlet

Augusztusban a német áruexport naptári és szezonális kiigazítással 2,4 százalékkal nőtt az előző havihoz képest, az import 5,8 százalékkal emelkedett.

Augusztusban a vártnál nagyobb mértékben nőtt a német és a külkereskedelmi többlet azonban elmaradt a várakozásoktól a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése alapján.

Augusztusban a német áruexport naptári és szezonális kiigazítással 2,4 százalékkal nőtt az előző havihoz képest, az import pedig 5,8 százalékkal emelkedett.

Az export és az import növekedésének mértéke meghaladta az elemzői várakozásokat. A piac 1,4 százalékos havi növekedést várt az exportra és az importra is. Júliusban az export 4,7 százalékkal, az import 1,1 százalékkal nőtt.

A járványvédelmi korlátozásoktól mentes utolsó hónaptól, februártól azonban a 91,2 milliárd eurós augusztusi export még 9,9 százalékkal, a 78,5 milliárd eurós import pedig 6,4 százalékkal maradt el.

Az augusztusi áruexport 10,2 százalékkal maradt el a 2019 augusztusitól, az import pedig 7,9 százalékkal.

Augusztusban május óta a legkisebb, nominálisan 12,8 milliárd eurós külkereskedelmi többlete alakult ki Németországnak, a 2019 augusztusi 16,4 milliárd euró után.

Szezonális és naptári kiigazítással 15,7 milliárd euró volt az augusztusi külkereskedelmi többlet, kisebb a júliusi 18,0 milliárdnál és a 18,2 milliárdos piaci várakozásnál.

Fotó: AFP

Az tagállamaival folytatott kereskedelmében Németország augusztusban 48,2 milliárd euró értékben exportált és 41,6 milliárd euró értékben importált árucikkeket. Az egy évvel korábbihoz képest az export 7,0 százalékkal, az import 5,4 százalékkal csökkent.

Az euróövezet tagállamaiba augusztusban 32,4 milliárd euró értékben exportált Németország, 8,3 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál, az import 6,5 százalékkal 28,0 milliárd euróra csökkent.

Az euróövezeten kívüli uniós tagországokba 15,8 milliárd euró értékben exportált augusztusban árucikkeket Németország és 13,6 milliárd euró értékben importált onnan. Az export éves bázison 4,1 százalékkal, az import pedig 3,0 százalékkal csökkent.

Az Európai Unión kívülre augusztusban 43,0 milliárd euró értékben exportált árucikkeket Németország és 36,9 milliárd euró volt az importja. Az export éves bázison 13,6 százalékkal, az import 10,5 százalékkal csökkent.

A Kínába irányuló 7,3 milliárd eurós német export augusztusban mindössze 1,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az Egyesült Államokba irányuló kivitel viszont 21,1 százalékkal 7,7 milliárd euróra csökkent.

Augusztusban Kínából importál Németország a legnagyobb összegben, 9,4 milliárd euróért, ami közel megegyezik az egy évvel korábbival. Az amerikai import 5,2 százalékkal 5,4 milliárd euróra csökkent.

Németország Destatis külker
Kapcsolódó cikkek