Magyar gazdaság

Spanyolországban 16,2 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta

Számítások szerint az évet 19 százalékos munkanélküliséggel zárják.

Spanyolországban a harmadik negyedévben 355 ezerrel, 10,5 százalékkal emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma a második negyedévhez képest, amellyel a munkanélküliségi ráta 16,2 százalékra nőtt – közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) kedden. A hivatal által végzett aktív népességfelmérés (EPA) adatai szerint a munkanélküliek száma meghaladta a 3,7 milliót július és szeptember között.

Ugyanebben az időszakban a foglalkoztatás rekord mértékben, 3 százalékkal, mintegy 570 ezerrel nőtt az előző negyedévhez képest.

A foglalkoztatottak száma közelít a 19,2 millióhoz. Éves összehasonlításban 2019 harmadik negyedévéhez képest 508 ezerrel lett több munkanélküli és 697 ezerrel kevesebb foglalkoztatott.

Fotó: Shutterstock

Spanyolországban a március második felében ugrott meg, miután a koronavírus-járvány miatt lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapotot vezettek be. Számos termelőágazat átmenetileg leállt, hónapokra bezártak egyebek mellett a vendéglátóhelyek, a szállodák, és néhány kivétellel az üzletek többsége is. A kiesett veszteséget azóta sem sikerült pótolni, mivel a járvány alakulásától függően hol enyhülnek, hol szigorodnak a különböző korlátozó intézkedések.

A március óta eltelt hét hónapból ötben emelkedett a munkanélküliek száma, csökkenést csak júliusban és szeptemberben mértek. A spanyol kormány számításai szerint az évet 19 százalékos munkanélküliséggel zárják,

de abban bíznak, hogy jövőre 17,2 százalékra csökkenhet a mértéke.

járvány koronavírus Spanyolország harmadik negyedév spanyol gazdaság munkanélküliségi ráta
Kapcsolódó cikkek